Az MLBKT idén is díjazta az ellátási lánc szakma kiválóságait

iho   ·   2024.05.31. 08:00
Balogh Kata Boglárka fejlesztési vezető, Optasoft Kft. és Katona Boglárka  projektmérnök, GLABS LSS Kft.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság kiválóság pályázatainak célja, hogy széles körben megismertesse és elismerje a tehetséget, a példaértékű szakmai tudást, valamint a lehető legnagyobb nyilvánosságot nyújtsa az ellátásilánc-menedzsment területén tevékenykedő személyeknek, sikeresen megvalósult projekteknek és cégeknek.

A társaság 2023 novemberében hirdette meg az Év Logisztikai Menedzsere, az Év Beszerzési Menedzsere, az Év Beszerzési Csapata és az Év Fiatal SCM Tehetsége díjakat, valamint a sikeres projekteket elismerő Logisztikai Kiválóság Díjat. A díjakat számos szakmai szempontot figyelembe véve, gondos mérlegelés mellett a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szakmai bírálóbizottságai értékelték és véleményezték, majd az MLBKT elnöksége döntött a díjak odaítéléséről. Ezek után a 2023-as év kiválóság díjait a következő pályázatok nyerték el:

Logisztikai Kiválóság Díj

Év Projektje Díj: Flex International Kft. Zalaegerszeg Automotive gyáregység „Ipar 4.0 Logisztikai és automatizálási fejlesztések a Flex Zala Automotive gyáregységében” projektje.

A Flex International Kft. a vállalat működésében kulcsszerepet játszó folyamat fejlesztésére, a beérkeztetésre és az intralogisztikai raktári folyamatokra koncentrált. A beérkeztetés megreformálásával QR kóddal támogatott, raktári címke használata nélkül működő, könnyített könyvelést elősegítő módszert dolgoztak ki, a globális vállalati rendszer továbbfejlesztésével. Az intralogisztikában bevezettek egy Autostore automata raktározási rendszert, és ennek hatására jelentős létszámú, máshol hasznosan foglalkoztatható munkaerő szabadult fel, emellett a beruházás során komoly megtakarítást is elértek a szükséges területnagyság optimalizálásával és csökkentésével. A részleteiben is gondosan kidolgozott, könnyen követhető és értelmezhető pályázati anyag következtetései és jövőre vonatkozó hatásai példaként szolgálhatnak más vállalatoknak is.

KKV Díj: Budapest Bortársaság Kft. „Minket a bor messze visz” projektje

A projekt kiváló példa arra, hogy a vevői igényekre, a megoldási trendekre és a környezetre odafigyelő lelkes csapat „kicsiben” is alkothat nagyot. A raktár átszervezése, a kihasználtság jelentős javítása, a különböző típusú rendelések kiszolgálási idejének jelentős javítása egy nagyvállalat számára, ahol képesek akár kész megoldásokat vásárolni és telepíteni, nem jelent komoly kihívást, de a saját elgondolásokra épített, sok munkával „kiizzadt” sikeres projekt a KKV-knak különleges feladat. Éppen ezért lehet a Budapest Bortársaságot is példaként állítani a különböző logisztikai jellegű pillanatnyi nehézségekkel küzdő KKV-k elé, bemutatva, hogy az önálló innováció, a kis lépésekben haladó, de fontos eredményeket hozó fejlesztésekbe hogyan és miért érdemes belevágni.

Az Év Logisztikai Menedzsere 

Táncsics András, Chief Executive Officer, Boxy Logisztikai Zrt.

A díjazott több évig a Magyar Posta termékmenedzsment igazgatójaként, majd ezt követően stratégiai igazgatójaként dolgozott. A MOL Groupnál e-commerce vezetői pozíciót töltött be, jelenleg pedig a Boxy Logisztikai Zrt. alapító vezérigazgatója. Több mint tízéves e-kereskedelmi tapasztalatára alapozva célja az volt, hogy egy a régióban is egyedülálló méretű és technológiai színvonalú fulfillment céget hozzon létre, megkönnyítve ezzel a webáruházak életét, legyen szó raktározásról, csomagolásról, szállításról, vagy épp tanácsadásról. A 2021 februárjában alapított Boxy Logisztikai Zrt. már az első teljes üzleti évében, 2023-ban a magyar e-commerce raktárlogisztikai piac harmadik legnagyobb szereplőjévé vált, és 2024-ben jó esélyekkel száll versenybe a piacvezető pozícióért. A projekt logisztikai kiválósága mellett a díj odaítélésénél a szakmai zsűri számára fontos szempont volt a jelölt közösségi, több hazai, illetve nemzetközi szakmai szövetségben végzett munkája.

Az Év Beszerzési Menedzsere

Azurák Zsolt, beszerzési Igazgató, Euronics Műszaki Áruházlánc/Vöröskő Kft.

Az Euronics beszerzési igazgatója pályázati anyagában kivételes jártasságot mutatott be a beszerzési folyamatok teljeskörű felügyeletében. Átfogó, 360 fokos elemzést alkalmazva, új stratégiai irányt vázolt fel a vállalatnak: ez a Back to the Core nevet kapta. A hagyományos beszerzési gyakorlaton túllépve sikeres fordulatot hozott a cég korábbi negatív üzleti trendjeiben, és irányításával az Euronics jelentős piaci részesedésnövekedést ért el bizonyos kategóriákban. A vállalat döntéshozatali folyamatai adatvezéreltekké váltak, automatizált jelentési mechanizmusokkal támogatva. A hatékonyabb működési struktúrák elősegítésére újonnan kialakított pozíciókat és felelősségi köröket vezetett be, a szerződések hatáselemzése mentén pedig kedvezően tudta újratárgyalni a meglévő kondíciókat és elindult egy közvetlen adatkapcsolat kialakítás is a stratégia beszállítókkal. A teljes üzletágra új árazási stratégiát vezetett be, miközben maximalizálták az olyan kiegészítő szolgáltatások előnyeit, mint a termékvásárlási-kölcsönök, -biztosítások és a házhozszállítás. Kiemelendő az ESG tényezők figyelembevétele a termékportfólió-elemzésben, továbbá az általa kezdeményezett harmonizált marketing- és beszerzési stratégia, amely révén innovatív stratégiája nemcsak a vállalat beszerzési szervezetét fejlesztette, hanem az egész céget és annak működési paradigmáit is pozitívan befolyásolták. Mindez igazolja, hogy a multinacionális gyártó és szolgáltató vállalatoknál tanultak, és az ott meghonosított legjobb gyakorlatok a kiskereskedelem sokszor különutas világában is megállják helyüket.

Az Év Beszerzési Csapata

Budapest Airport Zrt. beszerzési osztálya

Az osztály Soos Viktor vezetésével kiemelkedő eredményeket ért el a vállalat összes stratégiai beszerzési folyamatlépésének egy új informatikai rendszerben történt egységesítése révén. A teljes, nagyrészt projekt alapú beszerzési folyamatot – többek között a projektkövetés, tervezés, allokálás és erőforrásfigyelés – átfogóan digitalizálták, emellett integrált szerződéskövetési modult is bevezettek. A döntések átfutási idejének támogatására – a tenderek részben automatikus kiértékelésén túl – a vállalat döntéstámogató anyagainak előállítása is programozott. A fenntarthatósági célokkal szembeni beszerzési elvárásokat kiterjesztették, saját ötletekkel és új projektekkel járultak hozzá a céges szintű fenntarthatósági célok és karbonsemlegesség eléréséhez. Mindezeken túl, a teljes szervezetben erősítették a beszerzés korai bevonásának szükségességét, amelynek révén nagy lépést tettek a vállalati beágyazottság tudatosítása és erősítése terén. 

Az Év SCM Tehetségei

Balogh Kata Boglárka, fejlesztési vezető, Optasoft Kft., és Katona Boglárka, projektmérnök, GLABS LSS Kft. (nyitóképünkön). 

Balogh Kata Boglárka (az MLBKT Szoftveres Megoldások Tagozatának tagja) a pályázati anyagában bemutatott projektet sikerrel vezette, ötleteivel a folyamatok egyszerűsítését és optimalizálását támogatta, ami jelentős hatékonyságnövekedést eredményezett a cégnél. A díjazottat fiatalon, egy nehéz időszakban nevezték ki vezetővé, de még ebben a helyzetben is képes volt alkalmazni a szükséges kompetenciáit, felelős vezetőként hozta meg döntéseit és támogatta csapata együttműködését, miközben az emberi értékeket is mindvégig szem előtt tartotta. Értékrendjét meghatározza a közösségben, csapatban való gondolkodás, a szakmai alázat, az elköteleződés és a vezetői felelősségvállalás.

Katona Boglárkát a pályázat szakmai zsűrije egy rendkívül tehetséges és sokoldalú fiatal szakemberként ismerte meg, akit az innováció terén végzett munkája kiemeli korosztályából, és az ötlettől a megvalósításig dolgozik a projektjein. A Galambos Logistics projekt sikeres vezetése kiváló példája annak, hogy milyen hatékonyan képes összefogni és irányítani a rábízott feladatokat, hiszen a projekt során eredményesen vonta be, oktatta és kötelezte el az alvállalkozókat és fuvarozókat egy XXI. századi szoftver használatára, így megvalósítva a cég teljes telephelyi rakodás menedzsmentjét. Ambiciózus szakmai hozzáállása és kreatív, együttműködő, proaktív megközelítése teljesítményorientált, ami a cég elégedettségét és az ügyfelek pozitív visszajelzéseit eredményezte. A díjazott emellett az MLBKT Ifjúsági Tagozatában végzett munkájával is jelentősen hozzájárult a tagozat növekedéséhez és sikeréhez.

Az idei nyertes pályázatok közös jellemzőiként kiemelhetők az innovatív ötletek és megoldások bemutatása, a megszokott kereteken kívüli gondolkodás és új utak keresése, a hatékonyságnövelésre és optimalizálásra való törekvés, valamint a jövőorientáltság is, amelyben az Ipar 4.0 technológiák bevezetése és a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele egyaránt hangsúlyos szerepet kapott.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek