Az oroszok fontolóra vették az M–55 Mystic kémrepülőgép reaktiválását

iho/repülés   ·   2023.11.20. 09:00
m55

A Szovjetunió megkésett válasza az amerikai U–2-re Ukrajna ellen lépne akcióba, mivel a légierő úgy véli, a repülőgép javíthatja a haderőnem hírszerzési, megfigyelési, célpontmegjelölési és felderítési képességeit.

Oroszország ismét hadrendbe állíthatja a szovjet korszak Mjasziscsev M–55 Mystic kémgépét. A prototípus elkészülte után csak néhány M-55-öst építettek (például pilóta nélküli változatot is), ezek rendszerint kutatási feladatokat hajtottak végre az Északi-sarkvidék felett.

Megfigyelők szerint valóban reális lehetőség van arra, hogy a kategóriájában annak idején 15 világrekordot felállító repülőgép visszatérjen a frontszolgálatba, tekintettel arra, hogy Oroszország jelentős hiányosságokat volt kénytelen elkönyvelni légifelderítési képességeiben. Márpedig a 21 ezer 500 méteres maximális repülési magassága révén az M–55 (NATO kódneve: Mystic-B) az orosz légtér biztonságából pásztázhatja Ukrajna területét.

A Mjasziscsev M–55-öt az 1980-as években fejlesztették ki, első példánya 1988 augusztusában hajtotta végre szűzrepülését. A 750 kilométer/órás maximális sebesség mellett a gép szárnyfesztávolsága 37,46 méter, hosszúsága 22,867 méter, hatótávolága valamivel kevesebb, mint ötezer kilométer. A legfeljebb 24 tonna felszálló tömegű, két Perm/Szolovjev típusú sugárhajtóművel ellátott repülőgép összesen 1500 kilogrammnyi, a felderítés során használt műszert vihet magával.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek