Az űrhajósnő keservei és megdicsőülése

iho/repülés   ·   2012.03.10. 19:30
cim2

Néhány napja múlt 75 éves Valentyina Tyereskova, az első női űrhajós. Szövőnő volt, szabadidejében pedig ejtőernyős, 150 ugrással: pilótamúlt a jelentkezőknél nem volt kötelező, merthogy a Vosztokokat amúgy teljesen automatizálták, az űrhajósnak nem kellett kifejezetten vezetnie az űrhajót. Négyszáz jelentkező közül választották az ötös női felkészítő csapatba, és ebbéli minőségében már repülhetett Mig-15-össel is.

Az egyetlen fotó, amely állítólag tényleg repülés közben ábrázolja <br>(fotók: pravda.ru)

Az első női repülésre kiválasztott trióban Tyereskova volt állítólag a leggyengébb felkészültségű, de a legjobb Ponomarjova nem volt elég tökéletes politikailag: arra a kérdésre, mit szeretne még elérni az életben, Ponomarjova általános választ adott, Tyereskolva viszont öntudatosan hivatkozott a Komoszomolra és a pártra. Koroljev, a szovjet űrhajózási program vezetője állítólag maga Hruscsov pártfőtitkár nyomására kellett, hogy Tyereskova mellett döntsön.

Valentyina így 1963 júniusában a Vosztok-6 űrhajósa lett, párban repülve a két nappal korábban startolt jóképű Bikovszkijjal. De később egy másik kozmonauta, Andrian Nyikolajev felesége lett.

A felvétel feltehetően nem a tényleges leszálláskor, hanem egy földetérési gyakorlat során készült

A két Vosztok öt kilométerre, tehát látástávolságra közelítette meg egymást, a repülés közben Tyereskova rendszeresen jelentette a szokásos szöveget, miszerint „a fedézeten minden rendben, a berendezések megfelelően működnek, közérzetem jó” – ez utóbbi viszont későbbi egybehangzó állítások szerint nagyon nem volt igaz. Tyereskova nagyon rosszul bírta a súlytalanság állapotát, vérzett az orra, hányt, sőt, állítólag volt hisztériás rohama is, és többször nem reagált a földről kapott rádióhívásokra.

A repülés eme részleteiről évtizedekig hallgattak a szovjet űrhajózás illetékesei, viszont abból lehetett következtetni arra, hogy nem volt minden tökéletes, hogy Tyereskovát sok évig nem követte újabb orosz női űrhajós.

Repülés előtt még jó hangulatban orvosi ellenőrzésen

Tyereskova a maga repülés utáni jelentésében azt állította, hogy a túl száraz, rosszízű kenyér miatt hányt, nem azért, mert egyensúlyi szervei nem szerették a súlytalanságot. Az is kiderül a dokumentumból, hogy volt némi gondja az űrkabin orientációs rendszerével is, de olyan közlések is léteznek, miszerint nem a berendezéssel volt baj, hanem a földi repülésvezetés nem engedte, hogy ő vezérelje az űrkabin orientációját.

Kevés volt a víz, rossz volt a kenyér?

A látszatok fenntartása érdekében született állítólag a 82-ben válással végződött házassága is Nyikolajevvel: meg kellett, hogy szülessen az első űrbébi, bizonyítékául, hogy a repülés a kozmoszban nem jár veszélyes – például genetikai – elváltozásokkal.

Később aztán női űrhajósok tucatjai jártak az űrben, igazolván, hogy a kozmikus repülés nem hat másképp a női szervezetre, mint a férfiakéra, viszont van a férfiak között is, aki egyszerűen alkatilag rosszul bírja a súlytalanságot. A későbbi fejlett űrfiziológiai eszközökkel ezeket a problémákat inkább már a kiválasztáskor vagy a felkészülési fázisban ki tudták szűrni a reporvosok, a szovjeteknek azonban Tyereskova útja után egyszerűbb megoldás volt elfelejtkezni inkább az egész női dicsőségről, és feloszlatni a hölgy űrhajósjelöltek csoportját.

Akár rosszul volt, akár nem,  mégiscsak ő volt az első nő az űrben...

Tyereskova azonban mégiscsak repült, és teljesítette küldetését, kísérleteket ugyan nem végzett, de sűrűn fotózta a földet, három nap elteltével pedig rendben földet ért. A visszatérő ballisztikus pályán 8g-s túlterhelést kellett elviselnie. Ő még úgy landolt, ahogy a Vosztok-kabinban földet érni kellett: magasan a felszín felett katapultált és saját ernyőjével lebegett tovább lefelé. Az ejtőernyő csaknem egy tóba ejtette, ami akár halálos veszélyt is jelenthetett, mert a háromnapos repülés, a kevés élelem és a jelentős vízveszteség után nem biztos, hogy lett volna ereje kijutnia a partra. Szerencsére egy szélroham elsodorta a víz fölül, de emiatt viszont rosszul fogott talajt, erősen lehorzsolta az orrát, a következőkben a didalmenetek alkalmával erős make-up-ra volt szüksége.

Híres lett és népszerű: ő lett az első nő, aki a Szovejtúnióban tábornoki rangot kapott. Komoly közéleti szereplővé vált, tagja volt az Elnöki Tanácsnak és az SZKP Központi Bizottságának.

...hogy aztán az első nő legyen a Szovjetúnióban

A következő orosz űrhajósnő Szvetlana Szavickaja volt 1984-ben. Ő hajtotta végre az első női űrsétát is. Az első amerikai űrhajósnő, Sally Ride 1983-ban repült a Challenger űrrepülőgép személyzetének tagjaként. Eileen Collins volt az első űrhajósnő, aki parancsnoki beosztást kapott harmadik és negyedik Shuttle-útján, 1999-ben és 2005-ben: ő például összesen 872 órát töltött gond nélkül földkörüli pályán, a súlytalanság állapotában.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.