Az utas joga

MTI   ·   2013.02.28. 16:54

A vasúti személyszállítók után az autóbuszos személyszállítási szolgáltatók is bírságolhatók, ha megsértik az utasok jogait. A kormány erről fogadott el rendeletet, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön.

Az utasjogi előírásokat be nem tartó autóbuszos szolgáltatókkal szembeni fellépésre egy korábbi jogszabály-módosítás a piacfelügyeletet is ellátó közlekedési hatóságot jelölte ki. A panaszkezelési eljárások kezdeményezésének módját a társaságok üzletszabályzatai ismertetik.

A hatóság a jövőben az autóbuszos közlekedési szolgáltató árbevételének 1 ezrelékét meg nem haladó, de legfeljebb 2 millió forintos bírságot szabhat ki a jogsértést elkövetőkre.

A bírság ettől több is lehet, amennyiben a jogsértés a kiegészítő díj ellenében igénybe vehető vagy a 250 kilométernél nagyobb távolságra közlekedő járatokat érinti. Ekkor a bírság plafonja 5 millió forint.

Az egy eljárás keretében, több jogsértés miatt kiszabott bírságok együttes összegének felső határa a jogsértő szervezet árbevételének 3 ezreléke, legfeljebb 10 millió forint.

A keskeny nyomtávú pályahálózaton üzemelő, jellemzően turisztikai vasúti szolgáltatók esetében ezek az értékek jelentősen alacsonyabbak. Ugyanakkor a többi vasúttársaságnál egy nagyságrenddel magasabbak a bírságtételek az autóbuszos szolgáltatókénál.

Kapcsolódó hírek