Bahart: tovább nőtt a balatoni hajózási társaság utasforgalma

MTI/iho   ·   2022.07.23. 15:00
00_bahart_176

Az idei, 176. hajózási szezonban július közepéig 1 millió utast szállítottak a Balatoni Hajózási Zrt. személyhajói és kompjai, tavaly ezt két héttel később érte el az idén is rekordforgalomra számító társaság.

Az állami többségi tulajdonban lévő Bahart Szántód és Tihany között közlekedő kompszolgáltatása július 3-áig félmillió utast szállított. Az év eddigi legforgalmasabb napja július 16-a volt, amikor a négy komppal több mint 16 ezren utaztak.

A cég személyhajóin az utasok száma július 21-én átlépte a 305 ezer főt, ami 87 ezer utassal több az egy évvel korábbinál. A legkedveltebb a Fonyód–Badacsony (80 ezer utas) és a Siófok–Balatonfüred–Tihany (88 ezer utas) útvonal.

A Bahart séta- és esti programhajóit eddig összesen több mint 70 ezren választották, a siófoki, keszthelyi és balatonfüredi séta- és nosztalgiahajók mellett a bulihajók voltak a legnépszerűbbek.

Veigl Gábor vezérigazgató korábban elmondta, a 75 százalékban állami tulajdonban, 25 százalékban 21 tóparti önkormányzat kezében lévő, mintegy 11 milliárd forint alaptőkéjű Bahart a tavalyi évet közel 4 milliárd forintos forgalommal, és kiemelkedő adózás előtti eredménnyel zárta. Az eredményből több mint 2,5 millió forint ingatlanértékesítésekből származik. A fennmaradó több mint 400 millió forint, messze meghaladta a korábbi évek átlagát a növekvő forgalomnak és a hatékonyságnövelő intézkedéseknek köszönhetően.

– Idén az árbevétel várhatóan meg fogja haladni a 4 milliárd forintot, hiszen a jelek szerint a három fő ágazatunk, a komp, a menetrendi hajózás, és a vitorláskikötő ágazat is erősebben teljesíthet, mint tavaly – mondta Veigl.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek