Bajban a Malév GH

iho   ·   2016.09.19. 14:43

Inkasszóval ért véget az a hitelügylet, amely az egykori Malév földi kiszolgálója, a ma már állami Malév GH és a szintén köztulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) között jött létre – tudta meg több egymástól független forrásból a Népszabadság. A lap információi szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) felügyelete alatt álló bank 260 millió forintot vitt el a repülőtéren működő cégtől.

Az anyacég csődje után a lap megfogalmazása szerint „hitelnek álcázták az állami támogatást”, és a kiszolgáló cég négyszázmillió forintot kapott az MFB-től. Biztosítékként elzálogosították a Malév GH több nagy értékű eszközét: köztük repülőgép-mozgató járműveket, lépcsőket, generátorokat.

Az azóta eltelt időszakban megkezdődött ugyan a cég átalakítása, de a munka 2013-ban abbamaradt, ezért a Malév GH anyagi helyzete érdemben nem javult, 604 milliós veszteséggel zárta a 2015-ös évet, saját tőkéje mínusz 241 millió forint volt tavaly év végén és a lap információi szerint napi pénzügyi gondjai vannak.

A cikk ugyanakkor jelzi, hogy a pénzt az MFB egy eredetileg fejlesztési célra dedikált állami támogatásból tudta elvenni, amit elkülönítetten kellett (volna) tárolni. Azzal, hogy ezt hiteltörlesztésre használták fel, újabb állami támogatás valósult meg, kérdés, ez nem, okoz-e újabb bonyodalmakat. Előfordulhat, hogy a Malév GH-nál újabb hitelezők jelentkeznek majd – tudniillik szállítók sorának tartozik –, hogy kérjék a tartozás azonnali kifizetését. Ez pedig dominó-effektust indíthat el, írja a Népszabadság.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Kapcsolódó hírek