Bajban az orosz teherűrhajó

MTI   ·   2015.04.28. 18:53

Meghatározatlan időre elhalasztották a Progressz teherűrhajó kacsolódását a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), miután az orosz irányítóközpontnak nem sikerül ellenőrzése alá vonni az űrhajót - derült ki egy név nélkül nyilatkozó űrkutatási szakember nyilatkozatából, amelyet kedden közölt az orosz sajtó.

A Progressz jelenleg igen gyorsan, ellenőrizhetetlenül forog a saját tengelye körül, egy fordulatot néhány másodperc alatt tesz meg. Az űrrepüléseket irányító Moszkva melletti központból nem jutnak el a parancsok az űrhajóra, kommunikáció újra és újra megszakad.

A kazahsztáni Bajkonurból indított és üzemanyagot, oxigént, élelmiszert is szállító orosz teherűrhajónak már a keringési pályára állítása is sikertelen volt. A Szojuz hordozórakéták ugyanis 30 kilométerrel túllépték az űrállomás pályáját. Az ISS-hez kapcsolódásnál használt öt antennából pedig legalább kettő nem nyílt ki a Progresszen.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek