Meghibásodás miatt nem sikerült az első, brit területről indított műholdak pályára állítása

MTI/iho   ·   2023.01.10. 09:00
00_cornwall

Az űrkorszak kezdete óta első ízben próbáltak műholdakat földkörüli pályára állítani Nagy-Britannia területéről, a manőver azonban egyelőre nem részletezett meghibásodás miatt nem sikerült.

A kilenc műholdat Sir Richard Branson milliárdos brit nagyvállalkozó Virgin Group nevű vállalatbirodalmának műholdak felbocsátására szakosodott részlege, a Virgin Orbit indította a világűr felé kedd hajnalban. Branson vállalata nem a hagyományos módszerrel, vagyis szárazföldi űrközpontokból, hanem egy, a célra átalakított egykori utasszállító repülőgép szárnya alól indítja a műholdakat szállító rakétáit.

Az ilyen jellegű felbocsátásokat a cég eddig Amerikában hajtotta végre. A Cosmic Girl nevű 21 éves Boeing 747-400-as repülőgép – amely korábban az ugyancsak Branson vállalatcsoportjához tartozó Virgin Atlantic légitársaság flottájának tagja volt – keddre virradó éjjel azonban a délnyugat-angliai Cornwall megye Newquay városának repülőteréről szállt fel a bal szárnyának tövében elhelyezett 25 tonnás rakétával.

A felszállásra kétezer ember gyűlt össze a repülőtér mellett, és a Boeing úját rekordszámú, a repülés egyes szakaszaiban csaknem negyedmillió érdeklődő kísérte figyelemmel világszerte a Flightradar24-en.

A gép nyugati irányban repült, amíg 35 ezer láb magasságban el nem érte az Ír Köztársaság délnyugati partjainak közelében kijelölt indítási zónát. Ezt az övezetet a brit, az ír, a francia és a spanyol légügyi hatóságok már az indítás előtt közös felügyelet alá vonták és lezárták a polgári légiforgalom elől. A LauncherOne nevű rakétát a Boeing ebből a térségből indította a világűr felé.

A kidolgozott pályaterv alapján a rakéta 555 kilométeres magasságban kezdte volna pályára állítani a kilenc műholdat. A Virgin Orbit azonban a Twitteren kedd hajnalban közzétett – érdemi részleteket nem tartalmazó – tájékoztatásában közölte: a jelek szerint valamilyen anomália megakadályozta a földkörüli pálya elérését. A cég hozzátette, hogy tanulmányozza a beérkező információkat.

A repülőgép, amely a rakétát az indítási zónába szállította, időközben biztonságban leszállt ugyanazon a délnyugat-angliai repülőtéren, ahonnan indult.

A Virgin Orbit első felbocsátása 2020 májusában szintén kudarccal végződött, a következő négy azonban sikeres volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.