Balassagyarmat: még van remény

iho/vasút   ·   2012.04.06. 08:38

Tárgyalások kezdődtek a Balassagyarmat térségi vasúti járatcsökkentésről, a térség a június 2-ától érvényes menetrendet folyamatos egyeztetéseken alakítják ki – tájékoztattott Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere a Völner Pál államtitkárral folytatott csütörtöki megbeszélés után.

Az egyeztetést azért kezdeményezték, mert április 15-étől 34 járat szűnik meg a térségben, tíz a Vác–Diósjenő–Balassagyarmat vonalon, nyolc Aszód és Balassagyarmat között, és 16 a Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonalon. A balassagyarmatiak a menetrend felülvizsgálatát kérték.

A megbeszélésen részt vett Balla Mihály és Nagy Andor, a balassagyarmati és a szécsényi választókerület Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője és Pulai László, a Civitas Fortissima alelnöke is – mondta Medvácz Lajos.

Beszámolója szerint Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár megígérte, hogy nem zárja le ezt a folyamatot, június 2-ig tárgyalnak a helyi javaslatokról. Az államtitkár azt is közölte, hogy a járatritkítás miatt nem küldenek el embereket, mindenki megtartja a munkahelyét, és a módosítás miatt sem a közlekedést, sem a beszállítást illetően nem marad ellátatlan terület.

A balassagyarmati tárgyalók átadták az államtitkárnak azt a levelet is, amelyben kijelentik: partnerek egy, a jelenleginél jobb, az utazási igényeket és a költséghatékonyságot is figyelembe vevő, velük egyeztetett menetrend kialakításában. Jelezték egyebek között, hogy a pálya karbantartására szánt források célszerű felhasználásával egy-egy vonalszakaszon emelni kellene a sebességet, és fel kellene számolni a lassújeleket.

Arra is kitérnek, hogy a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében már elkészült az Ipoly-völgyi vasutak fejlesztési lehetőségei projekt megvalósíthatósági tanulmánya. A projekt a két Ipoly-híddal együtt nyert uniós támogatást.

Az MTI birtokában lévő levélben hangsúlyozzák: ez jó lehetőség lenne egy újabb magyar-szlovák pályázat beadására, hogy beindítsák a Balassagyarmat-Losonc regionális személyforgalmat, ami viszont „a jelenleg tervezett kurtítással talán örökre ellehetetlenülne”.

A járatcsökkentések miatt kedden tüntetést tartottak Balassagyarmaton mintegy háromszáz ember részvételével. A helyszínen több mint százan írták alá a Völner Pálnak címzett levelet, az államtitkárnak az aláírásokat is átadták csütörtökön.

Kapcsolódó hírek