Befejezte égi pályafutását az első magyar műhold

iho   ·   2015.01.13. 08:45
cim

A Budapesti Műszaki Egyetem Masat-honlapja jelentette be, hogy a tízszer tíz centis, kocka alakú minihold az előzetes számításoknak megfelelően péntek éjszaka lépett be a légkörbe, és elégett.

„A 2015. 01. 09-én 21:00-kor készült előrejelzés szerint a Masat-1 visszatérése helyi idő szerint 2015. január 09. péntek 23:15 és 2015. január 11. szombat 0:45 között volt várható. Ebben az időszakban a visszatérés bekövetkezése egyformán valószínű volt. Az utolsó online csomag helyi idő szerint 21:21:43 másodperckor érkezett be Argentínából, ezután több csomagot már nem sikerült begyűjteni.

Ez részben köszönhető annak is, hogy (a műhold) az utolsó óráit, azaz az előrejelzett visszatérési intervallumot is vagy óceán felett töltötte, vagy olyan terület felett, ahol nem voltak számunkra adatokat gyűjtő földi állomások. Legközelebb ilyen terület fölé szombat hajnali 2:27-kor került, mely áthaladás a BME földi állomásáról is észlelhető lett volna.

Megkíséreltük venni a műhold jeleit, de sajnos az észlelés elmaradt, így feltehetően a visszatérés és egyúttal a megsemmisülés az előrejelzett másfél órás időtartamban történhetett meg” – hangzik a honlapon olvasható összefoglaló, amely szerint a Masat-1 az utolsó időszakában, amelyet a föld körül keringve töltött az adatgyűjtések mellett a „Goodbye, World!” üzenettel köszönt el mindenkitől.

A Masat-1 ötéves fejlesztés eredményeként, a BME hallgatói, doktoranduszai, oktatói együttműködésében, a Magyar Űrkutatási Iroda, illetve támogatók segítségével készült el és 2012. február 13-án állt pályára. A fellövés a Kourou űrbázisról, Francia Guyanaból történt egy Vega-hordozórakétával. A műhold a pályára állás utáni óráktól kezdve küldött egészen mostanáig adatcsomagokat a belső elektronikus működésről, mozgásállapotáról, a napsugárzásról, az akkumulátor töltöttségéről, hőmérsékleti értékekről.

Horváth Gyula, a projekt vezetője nemrég beszámolt az elmúlt három év legfontosabb eredményeiről. Az Űrvilág.hu tudósítása szerint elmondta: a siker alapját a BME által nyújtott szakmai és informatikai háttér, valamint az egyetemen összegyűlt több évtizedes tapasztalat jelentette. A Masat-1 működött, ami önmagában nagy eredmény, a cubesat kategóriájú műholdak kisebb részére jellemző. Ráadásul most már kijelenthető, hogy élete utolsó pillanatáig működött, „ami a cubesatok között maga a csoda”.

A kezdetben 300 kilométeres földközeli és 1450 kilométeres földtávoli ponttal rendelkező elliptikus pályán az űreszköz az első évben 5000-szer kerülte meg a földet, közben a pályája fokozatosan módosult, közelebb került a Földhöz, az utolsó napokban a földközeli magassága 196, a földtávol 269 kilométerre csökkent. De az biztos, hogy életpályája jóval hosszabb lett, mint ahogy azt a fellövéskor becsülték. Az aprócska szerkezet kamerája szép felvételeket készített a Földről.

A BME csapata mindeközben már készül a Masat-2 megépítésére. A Masat teljesítményének elismeréseképpen az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Technikai Albizottságának elnöke technikai előadás tartására hívta meg a csapat képviselőjét az albizottság februári ülésére, olvasható az Űrvilág.hu beszámolójában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.