Bejött a testkamera a szalkai körzetben

iho/vasút   ·   2019.08.30. 15:00
testkamera_bejott0

Tavasz óta több Mátészalkát érintő vonalon használnak a jegyviszgálók rendszeresen hasonló eszközöket. A pozitív tapasztalatokat alapul véve, újabb, az előbbinél nagyságrendekkel komolyabb fejlesztés zajlik a MÁV-Startnál. A vasúttársaság a testkamerák mellett figyelemfelhívó kampánnyal, illetve a Készenléti Rendőrség és biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve lép fel a jegyvizsgálók elleni támadásokkal szemben.

Jegyvizsgálót 2018-ban 123 esetben, idén augusztus végéig 48 esetben ért inzultus, amiből 32 tettlegességig fajult (ütés, lökés, karmolás, rúgás), egy eset pedig nyolc napon túli sérüléssel járt.

Czine László vezető jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztető kártyáját a bemutató sajtótájékoztatón (fotók: MTI/Kovács Tamás)

Két éve, 2017-ben a vasúttársaság 25 jegyvizsgálója három gyártó összesen 26 eszközét tesztelte, e mellett március vége óta jó tapasztalatokkal a most érkezőkkel azonos márkájú, de korábbi típusú testkamerát viselnek a Mátészalkát érintő vasútvonalakon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók. A jelenlegi beszerzési eljárásban öt pályázó terméke közül esett a választás a Dahua MPT210-4X típusú eszközre, ami megfelel a MÁV által támasztott tucatnyi követelménynek. A gyártó a Start specifikáció alapján körülbelül fél év léeforgása alatt fejlesztette ki a – módosított – terméket. Az MPT210-4X a bűnüldözésben is használatos, a fokozott igénybevételt is jól tűrő testkamera, ami akár nyolc órai üzemre is képes. Ezalatt folyamatos felvételt tud készíteni, akár éjszakai körülmények között is, amiből legalább 13 órányit képes tárolni, valamint károsodás nélkül kibírja a két méterről történő leejtést is. A full HD minőségű felvétel készítését a felhasználó bármikor elindíthatja és leállíthatja a készülék egyetlen gombjának megnyomásával. A kamera a gombnyomást megelőző húsz másodperc videóanyagát is rögzíti, és 5 megapixeles fotó készítésére is alkalmas. Az adatokat kódolt formában, jelszóval védetten tárolja, így nincs lehetőség hozzá férni azokhoz az eszközön.

A vasúttársaság minden területi igazgatóságán telepítenek legalább egy gyűjtőállomást. A legtöbb készüléket a ceglédi, a váci és az esztergomi vonalakon használják majd, mert itt, a budapesti elővárosi vonatokon éri a legtöbb támadás, atrocitás a jegyvizsgálókat. Az elkövetők jellemzően azok közül kerülnek ki, akik menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel akarnak utazni. A készülékekhez tartozó gyűjtőállomások a munkavállaló azonosítására, a rögzített adatok letöltésére, a kamerák ellenőrzésére és az akkumulátorok feltöltésére szolgálnak. A készülék az adatokat a dokkolóra történő csatlakoztatás után automatikusan átmenti, és azt követően törli azokat a készülékről. A dokkolóra mentett felvételeket csak és kizárólag a rendőrség tekintheti meg. A dokkolón tárolt adatok pedig – a személyszállítási törvénynek megfelelően – a 16. napon automatikusan törlődnek.

A készülék viselése egyébként önkéntes, a jegyvizsgáló dönti el, hogy szolgálata a során használni akarja azt, vagy sem. A testkamera egyébként az adavédelmi törvény vonatkozó passzusának megfelelően csak képet rögzít, hangot nem. A Start illetékes helyen, hivatalos kérelemben folyamodik ennek a gyakorlatnak a megváltoztathatóságáért.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója szerint  a vasútvállalat Magyarországon az elsők között kezdte meg országos lefedettségű mobil kamerás rögzítőrendszer kiépítését munkatársainak védelme és biztonsága, a jegyvizsgálókat ért támadások elkerülése és megelőzése érdekében. A teljes kamerarendszer költsége 49 millió forint, ami tartalmazza a teljes informatika háttérrel rendelkező 103 kamerát és a 12 telephelyre telepített dokkolókat. A Start a bántalmazások megakadályozása, a támadások visszaszorítása, az utasok és az utazószemélyzet biztonságának megóvása érdekében intézkedési tervet dolgozott ki, amelynek egyik eleme a kamerás rendszer bevezetése. Az intézkedéseink nyomán 2018 decemberétől csökkentek a bántalmazásos esetek, a rendszer bevezetésétől további csökkenést várnak. Abban bízunk, hogy jegyvizsgáló kollégáink munkáját nagymértékben segíteni fogja a rendszer, amelyet minél szélesebb körben használnak majd munkavállalóink.

(fotók: MÁV)

Móré Anikó jegyvizsgálót korábban munkavégzés közben, hosszas egyezkedés után először szóban, majd tettlegesen is bántották a monori vasútvonalon. A támadás következtében agyrázkódást szenvedett. Elmondása szerint, örül a testkamerák bevezetésének, jelentős visszatartó erőnek érzi az eszközt. Czine László jegyvizsgáló tavasz óta rendszeresen használ testkamerát, tapasztalatai szerint az érintett mátészalkai vonalszakaszokon utazók lényegesen együttműködőbbé váltak.

Erőszak esetén a MÁV-START-nál a munkáltatói gondoskodás jegyében jogi segítségnyújtás, rehabilitációs szabadság, munkába való visszatéréshez mentori segítség, illetve pszichológiai segítségnyújtás vehető igénybe. A szolgálatot teljesítő munkavállalót ért támadás esetén kérhető jogvédelem, amely jogi tanácsadást, beadvány-készítést, valamint a nyomozóhatóság és a bíróság előtt történő jogi képviselet biztosítását jelenti.

A támadások megelőzése érdekben évente csaknem 80 ezer vonaton biztonsági személyzet, közel 14 ezer vonaton pedig a rendőrség munkatársai kísérik a jegyvizsgálókat. A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói a jegyellenőrző készülék S.O.S. funkciója segítségével gyors és hatékony segítséget kérhetnek a problémás esetek és a konfliktusok megoldásában, minden olyan esetben, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt veszélyben lehetnek a vonaton tartózkodók, illetve saját maguk.

A Zhejiang Dahua Technology Co., Ltd. (Dahua Technology) a világ egyik vezető videó-centrikus intelligens IoT megoldásokat és szolgálatatásokat nyújtó vállalata. Világszerte több mint 16 ezer munkavállalójának köszönhetően, a Dahua megoldásait, termékeit és szolgáltatásait 180 országban és régióban használják. A vállalat a „2018 a&s Security 50” lista 2. helyén szerepel. Elkötelezetten a technológiai innováció iránt, a Dahua Technology folytatja a videó IoT technológiákban felmerülő lehetőségek feltárását például a videókonferencia-rendszerek, a professzionális drónok, RFID és robotika területén. További információ: https://www.dahuasecurity.com/

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek