Beröffentették a nosztalgiaflottát a Gyermekvasút 75. születésnapján

iho   ·   2023.04.11. 18:00
2964_E3VA4941_230411_

Emléktábla, különvonatok, programok a gyerekeknek és családjuknak Széchenyihegy állomáson.

A budapesti Úttörővasút első, 3 kilométeres szakaszát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen a Hegyhát út és Golfpálya út találkozásánál. Az első vonalrészen megépült Széchenyi-hegy végállomás, Normafa megállóhely, Csillebérc (Úttörőváros) és Virágvölgy (Előre) állomás, a vonatforgalom 1948. július 31-én indult meg. Az építkezés további két szakasszal folytatódott, a teljes vonalat 1950. augusztus 20-án adták át Hűvösvölgyben. Az Úttörővasút-Gyermekvasút 75 éves fennállása alatt mintegy 16 ezren szolgáltak kisvasutasként a vonalon – emlékeztet a MÁV közleménye.

Nézzék meg galériánkat a keddi ünnepségről! (fotók: Vörös Attila)

A keddi egésznapos rendezvényen 16 óráig járműbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, megemlékezésekkel készültek. Fellépett az egykori úttörővasutasokból és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar, és újra összeállt a hajdani énekkar is. Kiállítottak egy a kisvasúttal egyidős MÁVAG Tr5-ös nosztalgiabuszt is. A délelőtt fél 11-kor induló személyvonatot Kerekes József Jászai Mari díjas színművész, hajdani úttörővasutas indította.

A 490 039-es gőzös mellett előkerült még az Mk48-as, az Mk49-es is a virágvölgyi nosztalgia-pendlin, a menetrendi személyvonatok élén pedig a piros-sárga festésű Mk45 2006-os gépet is bevetették

Széchenyihegy állomás üzemi épületében, az 1948-as megnyitás után pár évig a járművek karbantartásának helyszínéül szolgáló „motorszínben” a kisvasút elmúlt 75 évének tárgyi és fényképes emlékeiből nyílt időszakos kiállítás. A nosztalgia motorvonat szerelvényének két ritkán látott járművére, a kis szalonkocsiba és a postakocsiba is felszállhatnak az érdeklődők. A kiállítás az évforduló évében többször is látogatható lesz – a Gyermekvasút honlapján előre meghirdetett napokon.

Keddtől alkalmi kedvezményt is bevezetnek: a kisvasút első szakaszának építési időszakára emlékezve július 31-ig ismét gyereknek érezhetik magukat az egykor a vonalon szolgáló úttörő- és gyermekvasutasok: saját régi kisvasutas igazolványukat vagy ellenőrzőkönyvüket felmutatva gyermekjegy váltására jogosultak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Kisvasút Vasút

Kisvasúttal a budai hegyekbe!

MÁV/iho   ·   2024.03.27. 18:00

A budapesti Gyermekvasút a hosszúhétvégén is várja a kirándulókat: a vonatok 40–50 percenként indulnak a végállomásokról. A tavaszi szünetben nosztalgiavonatok is közlekednek: a gőzösön kívül forgalomba áll a lillafüredi motorkocsi és a C50-es kismozdony is.