BKK: A 86-os busz szabályosan közlekedik a Lánchíd utcában

iho   ·   2014.10.02. 14:28

A 86-os buszok október 1-je óta szabályosan, az engedélyező hatóság egyetértésével és a jogszabályi előírásoknak megfelelően közlekednek a Lánchíd utcában, biztonságosan és zavartalanul. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK hatásköre kizárólag erre terjed ki, a felújítás beruházója az I. kerületi Önkormányzat, így a felújítás részleteiről, a műszaki átadás-átvétel várható beruházásról a kerületi önkormányzat tud tájékoztatást adni.

A közlemény szerint "a Lánchíd utca építési terület, melyen az I. kerületi Önkormányzat végez felújítási beruházást. Számos valótlan hír járta be a magyar sajtót a Lánchíd utca forgalmi rendje kapcsán: elsőként az, hogy a 86-os buszok nem fognak elférni a Lánchíd utcában, majd olyan hírek jelentek meg, melyek szerint az I. kerületi Önkormányzat beruházásában megújuló Lánchíd utcát engedély nélkül használják a 86-os buszok, később pedig néhány hírportál már azt híresztelte: az utcát váratlanul valaki lezárta. Ezen hírek egyike sem igaz: ahogy a tegnap, azaz szerda reggel óta arra járó 86-os busz bizonyítja, a buszok elférnek a Lánchíd utcában, a közlekedés folyamatos és zavartalan. A sávok nem szűkebbek, mint például a Kossuth Lajos utcai vagy Szilágyi Erzsébet fasori buszsáv, ahol nagyságrendekkel több busz közlekedik. Az utca terveit a kerületi önkormányzat készíttette.

A Lánchíd utca még nincs kész, a műszaki átadás-átvétel nem fejeződött be. A beruházás részleteiről a felújítást megvalósító kerületi önkormányzat tud információkkal szolgálni, hiszen az nem a Főváros vagy a BKK hatásköre. Ugyanakkor, az út műszaki állapota október 1-jétől alkalmassá vált arra, hogy a buszközlekedés ideiglenesen beindulhasson - ahogy ez bármely más, felújítás alatt álló úton ideiglenesen azonnal megtörténik, amint arra az út állapota alkalmassá válik. Éppen ezért végleges forgalomba helyezési engedélye az útnak még nincs, nem is lehet, de ez a buszközlekedés ideiglenes beindításához nem is szükséges. A 86-os buszok, ahogy ezt a főpolgármester is már egy reggeli tévéinterjúban érintette, szabályosan, a  Kormányhivatal, mint közúti hatóság egyetértésével közlekednek a Lánchíd utcában. A Lánchíd utca teljes, a buszokon és a célforgalmon túli közúti forgalom előtti megnyitására október 1-jén nem került sor, így ezen járművek előtt az utca nem is most, ma vagy tegnap, hanem hónapokkal ezelőtt, az építkezés megkezdésekor került lezárásra. A tegnapi napon mindössze annyi történt, hogy a buszokkal együtt szabálytalanul, a jelzőtáblát figyelmen kívül hagyó autósok nagy száma miatt a kivitelező az utat a jelzőtáblákat kiegészítve, a forgalmi rendet fenntartva, fizikai akadállyal is elkorlátozta, hogy így szerezzen érvényt a vonatkozó behajtási korlátozásnak. Tehát: nem igaz, hogy a Lánchíd utcában nem férnek el a buszok; nem igaz, hogy a buszok engedély nélkül járnak ott és nem igaz, hogy az utca meg lett nyitva, majd le lett zárva, hisz az áthajtó közúti forgalom előtt (kivéve buszok, építési és célforgalom) meg sem lett nyitva az építkezés kezdete óta".

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek