Black Hawk up: Szlovákia?

iho   ·   2015.01.21. 14:00
Blackhawk_cim

Északi szomszédunk a Flightglobal megfogalmazása szerint egyre inkább „hajlik afelé”, hogy az amerikai Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopterét vásárolja meg, miután az amerikai kormány a támogatásáról biztosította a beszerzést.

Martin Glváč szlovák védelmi miniszter ezt amerikai kollégájával folytatott tárgyalásai után egy sajtóértekezleten mondta el. Chuck Hagel és Glváč megbeszélései után a szlovák partner úgy nyilatkozott, hogy az első két gépet már év vége előtt átveheti Szlovákia, a többi hét gép fokozatosan érkezne az országba.

Azt nem tudni, hogy új gyártású, vagy pedig az amerikai hadsereg által használt példányokról lenne szó. Az viszont kiderült, hogy a csomag tartalmazza a pilóták és a technikai személyzet képzését, üzemeltetési támogatást és tartalék-alkatrészek ellátását is.

A vételárat a gépek beérkezésekor kell kifizetni, a beszerzés a U.S. Foreign Military Sales (FMS) alap segítségével történne, ami az Egyesült Államok pozsonyi nagykövete szerint alaposan lecsökkenti a költségeket. Viszont ebben az esetben nem lenne átlátható tender a helikopterek beszerzésére.

A Flighglobal adatbázisa szerint a szlovákiai légierő jelenleg három Mi-2-es és 14 Mi-8-as helikoptert üzemeltet, a modernizálási tervekben összesen 19 közepes helikopter beszerzése szerepel. A honvédelmi miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez egyelőre ajánlat, amelyről részletesen tájékoztatja majd a kormányt és a nemzetbiztonsági tanácsot, de vannak más ajánlatok is más gyártóktól.

A Black Hawk a világ egyik legelterjedtebb közepes kéthajtóműves katonai helikoptere, több mint harminc év alatt rengeteg változatban épült, közel eddig több mint 4000 példányban. Modernizálási programja során modern, „nagyképernyős” pilótafülkét, kompozit főrotorokat kapott, 13 felfegyverzett katonát szállíthat. Kutató-mentő, sebesültszállító feladatkörben  éppúgy bevált, mint speciális műveletek kivitelezésében (ilyen gépek vettek részt például az Oszama bin Laden elleni akcióban is). Brazíliától Izraelig rengeteg országban használják, szerepel a típus az amerikai elnököt szállító légiflottában is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről,ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek