Blues Csömödérről

iho/vasút   ·   2015.11.07. 13:45
csomblues0

Követjük egykori kollégánk, Máthé Zoltán országjárását. Ezúttal Zaláig ment vasútfotókért, Csömödéren, az erdei vasúton nézte meg, hogyan zajlik a vonal mentén a fakitermelés.

Törösznek után nem Kistolmácsnak mentek, hanem Bánokszentgyörgy felé, majd ott – ha háttal állunk a településnek – jobbra, végül balra mentek, egészen Oltárcig, persze, nem ennyire egyszerűen, lásd térképünket – a Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség honlapjáról vettük át – a kiváló felvételek után.

Fával megrakott tehervonat halad Csömödér határában november 6-án. A hosszú esős idő után újra hozzákezdtek a fakitermeléshez a Zalaerdő Zrt. erdeiben. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Máthé Zoltán)

A csömödéri kisvasút első „darabjai” lassan száz éve épültek: 1918 környékén jöttek rá arra a zalai erdőtulajdonosok, hogy ha leesik egy nagyobb eső, akkor bizony nincs az a szekér, amely elmegy a legjobban kitaposott úton is. Így elkezdték lefektetni a síneket. Ebből tudatosság, már csak a húszas években lett: 1922-ben harminc kilométernyi vonal kötötte össze a csömödéri fűrészüzemet az erdőkkel. A különböző szárnyvonalakkal együtt a vasút 109 kilométeresre hízott, ebből előbb a Csömödér és Kistolmács közötti huszonegy kilométeres szakaszon jártak személyvonatok, majd 2000 szeptemberében Csömödér felől Lenti nyúlt meg tizenegy kilométerrel a vonal, és az utazási lehetőség. A vonalat a Zalaerdő tartja üzemben, amely honlapján így ajánlja a kisvasutat:

„A kisvasút menetrendszerűen májustól szeptemberig közlekedik, de igény szerint ettől eltérő időpontokban is biztosítunk különvonatot. A hidegebb hónapokban fűthető zárt szerelvények állnak az utasok rendelkezésére. A kisvonaton kerékpár szállítására is lehetőséget biztosítunk. 2004 óta néhány újdonsággal is szolgálunk; minden második szombaton nosztalgiaszerelvény közlekedik a Lenti és Kistolmács közötti szakaszon, melyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt nosztalgia gőzmozdony húz. Külön megrendelésre a gőzmozdonyt és a szalonkocsit ettől eltérő időpontban is az utasok rendelkezésére tudjuk bocsátani, amennyiben nincsen tűzgyújtási tilalom.

Az erdei kisvasút útvonala érinti a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat. A vonatos kirándulás alkalmával gyakran látható szarvas, őz, vaddisznó, egerészölyv, és más ritka, védett madarak is olykor felbukkannak. Lentiből kiindulva gyönyörködni lehet a zajdai erdőkben, elérhető a csömödéri horgásztó, a bázakerettyei termálfürdő, valamint a „Kistolmácsi Szabadidő Központ” fürdő- és horgásztóval. A vasútvonalhoz számtalan kerékpáros és „bakancsos” turistaútvonal csatlakozik. Megközelíthető a Mároki kápolna, a Budafai arborétum, a több száz éves pákai templom, Öveges professzor szülőháza, a szécsiszigeti Andrássy-Szapáry kastély és a vízimalom. Lentiben keresett a fedett és gyógyfürdővel rendelkező termálfürdő, ami az erdei vasút állomásának szomszédságában található. Szintén Lentiben az Erdei Kisvasút végállomásán megtekinthető a »Göcsej kincsei, az erdő és a fa« erdészet-, fűrészipar- és vasúttörténeti kiállítás.”

Itt nézett hát szét Máthé Zoltán. Nézze meg ön is, mit látott, most sem fog csalódni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek