Börtön, bár felfüggesztve, a lézerezőnek!

iho/repülés   ·   2012.08.27. 09:00
cim

Egy floridai állampolgárt hat hónapi felfüggesztett börtönre ítéltek, mert lézerrel veszélyeztette Orlando nemzetközi repülőtér forgalmát.

Glenn Stephen Hansen Saint Cloud-i lakos a szövetségi hatóságok szerint január és március között legalább 23 alkalommal lézerezte a repülőtérről induló és érkező utasszállító gépeket.

A lézeres támadás következtében a pilóták kitérő manőverekre kényszerültek, a repülés legkritikusabb fázisában kerültek veszélybe a gépek, az utasok és a személyzetek.

Hansent a szövetségi bíróság még májusban minősítette bűnösnek, a mostani ítélet a hat hónapnyi börtönbüntetést egy év próbaidőre felfüggesztette, viszont mintegy tízezer dollárnyi kárpótlás kifizetésére kötelezte.

Mint arról az iho/repülés többször beszámolt, világszerte igen komoly problémát okoznak a légi forgalmat a repterek környékén lézerekkel veszélyeztetők. Egy tavaszi jelentés szerint több mint 26 százalékkal több lézeres légi incidens jutott az elmúlt évben az amerikai Szövetségi Légyügyi Hivatal, az FAA tudomására, mint a korábbi időszakban, és az esetek egy része a pilóták időleges látásvesztésével járt.

Tavaly az Eurocontrol külön konferenciát szervezett a lézerezés veszélyeiről és a lehetséges védekezésről. Mint szakértőnk akkor elmondta, a lézerrel elvakított pilóta sem a pályát, sem a saját műszereit nem látja a repülés legkritikusabb pillanataiban, közvetlenül a földet érés előtt.

A Eurocontrol szerint a pilóták elvakítására alkalmas eszközöket fegyverként kellene kezelni és ugyanolyan szigorú feltételekhez kellene kötni a behozatalukat és forgalmazásukat, mint a pisztolyok és más lőfegyverek esetében. Ugyanakkor vannak már olyan berendezések, amelyek a gépekre felszerelve azonosítják és rögzítik, honnan érte lézeres támadás a gépet.

A szakértő közlése szerint Magyarországon is indítottak már eljárást a repülőgépek forgalmát lézerrel veszélyeztető személlyel szemben, de ítéletről azóta még nincs hír.

A következő videofelvételen egy kaliforniai tinédzser lézerező elfogásáról számol be egy amerikai tévétársaság.

A Laser Pointer Safety nevű weboldal összesítése szerint az Egyesült Államokban egyre több esetben sikerül a hatóságoknak elfognia a lézerezőket, az elmúlt hónapok eljárásai közül csak egy végződött a gyanúsított felmentésével, bizonyíték hiánya miatt. Viszont az is nyilvánvaló, hogy a lézerezők célpontjai egyre gyakrabban nem utasszállító gépek, hanem rendőrségi helikopterek.

Az amerikai repülőterek közül a legtöbb lézeres inciens a Los Angeles International, a Chhocago O'Hare és Phoenx Sky Harbour fel- és leszállógépeit érintette.

Kapcsolódó hírek