Börtönben a PKP Cargo egykori vezetősége

iho/vasút   ·   2019.02.23. 16:15
awtpkp0

A lublini ügyészség a PKP Cargo több egykori vezetőségi tagjának vizsgálati letartóztatását rendelte el. Az intézkedés indoka gazdasági bűncselekmény. A vádlottak a vasúttársaságot 2013 novembere és 2015 decembere között vezették, ebben az időszakban a vállalkozás 250 millió eurós veszteséget könyvelhetett el.

Az ügyészség által vizsgált tranzakciók közé tartozik az amszterdami székhelyű Advanced World Transport B.V. (AWT) részvényeinek nyolcvan százalékának megvásárlását eredményező döntés. Az eddigi vizsgálatok szerint, a 103 millió eurós tranzakció indokolatlanul magas áron, több, mint a felével túlárazottan valósult meg. Ez a vásárlás 2015 májusában történt.

Az PKP Cargo által megvett AWT két Búvárja továbbít tehervonatot valahol Magyarországon...

Közvetlenül ezután a PKP Cargo megvásárolta a cseh Zdenek Bakala és a Bakala Trust tulajdonában lévő AWT-részvények szintén nyolcvan százalékát, majd egy további lépésben a maradék húsz százalékot is, 103.2 millió eurós értékben. 2016-ban a PKP Cargo megrendelt egy szakértői vizsgálatot a tranzakciókról, amely megállapította, hogy az AWT-részvényekért fizetett ár túlságosan magas volt.

A volt igazgatósági tagokat azzal vádolják, hogy eltértek a vállalkozások értékének számítására használt metodikától, hibát vétettek a részvények átvételében, és a részvényeket a vállalkozás elfogadható értékén messze felülértékelték. Mindezek következtében a tranzakció értéke messze meghaladta a racionális befektető számára reális keretet. A tranzakció felveti a hűtlen kezelés gyanúját – kommentálta Andrzej Adamczyk infrastruktúraügyi miniszter a történteket.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.