Bus Force One: Obama elnök új buszai

iho/közút   ·   2011.08.17. 12:43

A legtöbb hírportál szerint a buszokra, azért volt szükség, mert Obama repülőgépe csak nehezen vagy nem is tudna leszállni azokon a reptereken, amelyek az adott helyszínek közelében vannak. Azonban a vásárlás fő indoka az, hogy a kampányidőszakban, mindkét elnökjelöltet meg kell védenie a Secret Service-nek (az USA titkosszolgálata). Így nem kell kampánybuszokat bérelni.

A járműveket, amelyeket biztos mobil menedékként is fel lehet majd használni, a Secret Service 2010 júliusában szerezte be a Tennessee állambeli Whites Creekben működő Hemphill Brothers Coach Companytől. A kocsikat elöl-hátul vörös és kék villogókkal szerelték fel, lehallgathatatlanok, legmodernebb kommunikációs eszközökkel is ellátottak, és egy RPG támadást is ki kell bírniuk. A Secret Service illetékesei érthető módon nem árulták el a buszok részletes biztonsági és műszaki jellemzőit.

Az ellenzéki politikusok máris rákérdeztek, hogy vajon a busz teljesíti-e azokat a szigorúbb emissziós normákat, amelyeket az Obama-kormányzat vezet be a teherautókra és a buszokra, és amelyek szerintük veszélyeztetik a gazdaságot.

Érdekesség, hogy a Fehér Házért megmérkőző politikusok ugyanakkor – részben azért, mert állami tulajdonról van szó, részben pedig biztonsági okokból – nem díszíthetik fel a járműveket zászlókkal vagy kampányszlogenekkel.

A két kocsi 2,2 millió dollárjába (csaknem 410 millió forintjába) került az adófizetőknek. A Secret Service számításai szerint három elnöki ciklus alatt megtérül a buszok ára.

Jellemzően az amerikai humorra, a köznyelv és sajtó az elnöki repülőgép (Air Force One) után máris elnevezte a buszokat Bus Force One-nak.

Kapcsolódó hírek