Centenáriumi találkozó Börgöndön

iho/repülés   ·   2016.08.06. 11:15
heli_fvar0

Augusztus 5-én, az egykori 62. önálló ejtőernyős zászlóalj hagyományos ünnepségét és az országos helikopteres találkozót rendezték meg a székesfehérvári repülés száz esztendejére emlékező jubileumi év részeként.

Az Albatrosz Repülő-egyesület szervezte programsorozaton megkoszorúzták a székesfehérvári repülős és ejtőernyős emlékművet az egykori sóstói repülőtérnél. Majd felavatták azt az emléktáblát is, amely Rotter Lajos (1901–1983) gépészmérnök, repülőgép-tervező, tartalékos hadnagy tevékenységének állít emléket. „Az 1936. évi berlini olimpián nem hivatalos olimpiai bajnoki címet szerzett a saját maga által tervezett és Székesfehérvár-Sóstón megépített Nemere névre keresztelt vitorlázó repülőgéppel” – olvasható az emléktáblán.

A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Bodnár Boglárka)

Az ünnepélyes megnyitó után előadásokat tartottak a 100 éves székesfehérvári repülés történetéről, az afganisztáni helikopteres repülések tapasztalatairól, visszaemlékezéseket hallgathattak a résztvevők a repülőcsapatok ejtőernyős szolgálatairól.

Ezt követte a repülő- és ejtőernyős bemutató.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek