Csatlakozunk az Európai Űrügynökséghez?

iho   ·   2013.07.04. 09:00
cim

Egy tegnapi kormányhatározat szerint megkezdődhetnek Magyarországnak az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozását előkészítő tárgyalások – adja hírül az űrvilág.hu.


A Magyar Közlönyben megjelent határozat szövege szerint a kormány – elismerve az űripar növekvő jelentőségét és az űrtevékenység keretében a nemzetközi együttműködések kiemelt fontosságát – a hazai űripari ágazat további fejlődése érdekében támogatja az Európai Űrügynökséggel fennálló kölcsönös kapcsolat megtartását és esetleges további mélyítését. Ennek érdekében felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert vagy a nemzeti fejlesztési miniszter által kijelölt személyt, hogy értesítse az Európai Űrügynökség képviselőit arról, hogy Magyarország meg kívánja kezdeni a teljes jogú tagságról szóló csatlakozási tárgyalásokat, amelynek keretében tisztázza a teljes jogú tagság pontos pénzügyi és adminisztratív feltételeit.

A csatlakozási tárgyalások megkezdése régóta várt örömteli hír a hazai űrszektor, az űripar és az egész magyar gazdaság fejlődése szempontjából – folytatódik a portál összefoglalója. Amint a határozat szövegéből is kiderül, a teljes jogú tagságról a tényleges döntés csak később, a csatlakozás pontos feltételeinek ismeretében születik majd meg. Bízunk benne, hogy az a döntés is támogató lesz – teszi hozzá a cikkíró.

Az Európai Űrügynökség szállító űrhajója közeledik az űrállomáshoz

Több mint hét évvel ezelőtt, 2005 decemberében már jártunk hasonló fázisban. Akkor egy miniszterelnöki határozat született a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. Az ESA-ba való belépésünk céldátuma 2009 volt. A tényleges tárgyalások 2007-ben indultak, de mint ismeretes, hamar megszakadtak, a csatlakozási szándék végül meghiúsult. Helyette az ESA-val kötött előcsatlakozási együttműködésünket hosszabbítottuk meg és bővítettük ki. Az egyszeri hosszabbításra egyedül hazánk kapott lehetőséget.

Ez a megállapodás 2013 őszén lejár, így ideje komolyan lépnünk az európai integráció, a teljes jogú ESA-tagság felé. Időközben ezt a térségünkből már megtette Csehország, Románia és legutóbb Lengyelország is – írja az űrvilág.hu.

Kapcsolódó hírek