Csődbe ment a MÁV egyik leányvállalata

iho   ·   2014.07.11. 08:45
mav1cim

A Vas Megyei Bíróság végzése szerint további döntésig ideiglenes fizetési haladék illeti meg a MÁV járműjavító cégét. A cégjegyzék szerint a Szombathelyen működő – egyben Celldömölkön is telephellyel rendelkező – MÁV VASJÁRMŰ Járműjavító és Gyártó Kft.-ben a MÁV kisebbségi tulajdonosként 25 százalékos tulajdoni részesedéssel rendelkezik, míg a 65 százalékos nagyobb tulajdoni hányad a Traininvest Kft.-hez kötődik.

A tárolt cégkivonat szerint egyébként már idén január 3-ától végrehajtási eljárás van folyamatban a cég ellen, melynek jegyzett tőkéje 613,9 millió forint. A mínuszos eredménytartalék illetve a veszteséges működés eredményeként a saját tőkéje ennek töredéke: 88,9 millió forint. Tartozásállománya pedig 1,5 milliárdra rúgott már tavaly a cég mérlege szerint.

(Forrás:mvj.hu)

2013-ban 475,1 millió forintos veszteséget hoztak össze a korábbi 354,8 milliós mínusz után. Ezt megelőzően egyébként két nyereséges évet tudhatott magáénak, közel 6 millió forintos mérleg szerinti eredménnyel.

Tavaly tavasszal a járműjavító leányvállalat korábbi ügyvezetője, volt gazdasági igazgatója, egykori jogtanácsosa, volt vállalkozási igazgatója és hajdani termelési igazgatója ellen összesen 1,3 milliárd forint elsikkasztása miatt emelt vádat a Vas Megyei Főügyészség.

Tavaly ősszel pedig a MÁV Vasjármű Kft. 340 dolgozójának 2-3 havi fizetését nem tudták kifizetni.

(Forrás:mvj.hu)

A pénzügyi problémák tavaly év végén kezdek igazán megmutatkozni. A 2013-as beszámoló kiegészítő melléklete szerint ugyanis „a MÁV Vasjármű Kft. folyamatos működtetésének finanszírozására jelentős banki forrásokat vett igénybe, amelyekre vonatkozó kereteket 2013. év folyamán több lépésben is csökkentették a hitelező bankok. 2013. október 31-étől az Erste Bank nem hosszabbította meg hitelszerződését, melynek hatására az Unicredit Bank 2013. november 27-én felmondta szerződését. Ettől fogva, a likviditási nehézségek miatt a Kft. működőképessége, mozgástere jelentősen lecsökkent, kibocsátóképessége visszaesett.” Ezek miatt a megrendelők, szállítók elbizonytalanodtak, a cég jelentős tartozásokat halmozott fel mind a dolgozók, mind a szállítók, mind a költségvetés irányába.

(Forrás:mvj.hu)

A társaságnál tavaly átlagosan egyébként 335-en dolgoztak, közülük mindössze 5-en nem teljes munkaidőben. Az alkalmazottak nagy része (244-en) fizikai dolgozók. Az átlagos kereset havi bruttó 163 555 forint volt. Jelenlegi körülmények alapján és az előzmények ismeretében viszonylag kis esély van arra, hogy ez a cég képes lesz talpra állni, így ez a 335 ember akár a munkáját is elveszítheti.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek