Csúnya baleset lehetett volna? Mindenesetre szép videó lett...

iho   ·   2014.07.07. 14:30
cim

Barcelona repülőterén történt a napokban az eset: a Moszkva felől érkező UTair Boeing 767-es a 02-es pályán készült leszállni, amikor a pályát keresztezte az Aerolíneas Argentinas Buenos Airesbe készülő Airbus A340-300-ese, amely a 25-ös jobbpálya holdingjához igyekezett felszállás előtt. Az orosz pilóták átstartolást hajtottak végre, majd immár további problémáktól mentesen simán leszálltak ugyancsak a 02-es pályára.

Az AviationHerald repülésbiztonsági oldal az incidenssel kapcsolatban megjegyzi, hogy a 02-es pálya, amely a párhuzamos pályák egyikét keresztezi, a küszöbje pedig a másiknak közelében van, többnyire inaktív (tehát a reptérre sűrűn járó személyzetek általában nem találkoznak rajta forgalommal).

Egyelőre hivatalosan nem tudni, hogy a torony adott-e engedélyt a keresztezésre az érkező gép ellenére, vagy az argentin 340-es személyzete keresztezett engedély nélkül.

Az előbbi verzióra, tehát a torony engedélyére utal, hogy az irányító szolgálat, az Aena, közleményében azt állította, hogy valójában nem jött létre veszélyhelyzet, az elkülönítés megfelelő volt, vagyis a 340-esnek bőven volt ideje keresztezni. Egyes netes számítások szerint 40–50 másodperc is eltelhetett volna a keresztezés után, amíg a 767-es földet ért volna, illetve elérte volna kifutáskor a keresztezés pontját.

Mindenesetre ha ez így volt, és a 340-es engedéllyel gurult át, akkor ez azt jelenti, hogy az orosz pilóták másképp ítélték meg a helyzetet, és nyilván az ütközés legkisebb esélyének elkerülése érdekében hajtották végre az átstartolást.

A felvétel illetve maga az esemény meglehetősen heves vitákat gerjesztett a repüléssel és repülésbiztonsággal foglalkozó fórumokon. A vélemények a kommentárok között megoszlanak, volt-e valóban ütközésveszély, és ha volt, kinek a fő felelőssége ilyen helyzetben elkerülni a bajt. Van, aki felfújtnak tartja az ügyet és úgy értékeli, valóban elhagyta volna már a pályát az argentin utasszálíltó, mire az orosz gép földet ér. A teleobjektív csalóka képet ad, a gépek nem voltak annyira közel.

A többség azonban veszélyesnek tartja a helyzetet. Egy hozzászóló arra figyelmeztetett, hogy a pályát szögben keresztező gépből nézve a 02-es küszöb és a hozzá tartozó légtér nem látható jól. Egy kommentelő azonban azt hangsúlyozza, hogy még ha a torony hibásan is engedte a keresztezést, akkor is a gépszemélyzet feladata a biztonságos végrehajtás, illetve a meggyőződés a végrehajtás biztonságáról.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek