Cukorfogyasztás a paleo étrendben? Hogyan lehetséges ez?

iho   ·   2021.08.01. 12:00

A fogyókurák esetében korábban szinte kivétel nélkül a zsírszegény étrendet ajánlották, azonban napjainkban már egyre több szakember véleménye utal arra, hogy az elhízás és a modern kori megbetegedések elkerülésére és kezelésére az alacsony szénhidráttartalmú és magasabb zsír-, illetve fehérjetartalmú étrend az alkalmasabb.

Azok, akik egyetértenek e nézettel, a paleo étrendet alkalmazva sokat tehetnek egészségükért.

Kutatások bizonyítják, hogy a cukorfogyasztás a túlsúlyosság elsődleges oka

Szinte minden feldolgozott étel alapja a cukor. Mindenben benne van, hiszen az ételek ízét kiemeli, ízesítését kedveltté teszi, azonban a cukor túlzott fogyasztása rendkívül egészségtelen, így jobb elkerülni. Vannak természetes, nem feldolgozott ételek, így például a gyümölcsök, amelynek alkotóeleme a cukor, de ezek fogyasztásával gyakorlatilag meg is adjuk a szervezetünk számára azt a mennyiséget, amire szüksége van.

Minden olyan étel, amelynek szénhidráttartalma nagyobb, mint nulla, tartalmaz némi cukrot, még azok az ételek is, amelyekről nem is gondolnánk - így például a burgonya cukortartalma is említésre méltó, mely glükóz formájában található meg a növényben. 

A cukorfogyasztásról szóló ellentmondásos bizonyítékok sora egyértelművé teszi, hogy pusztán a „cukor szervezetre gyakorolt ​​hatásáról” beszélni úgy érdemes, ha közben azt is körbejárjuk, ki, mennyi és milyen cukrot fogyaszt, ugyanis a cukor hatása attól is függ, hogy milyen jellegű cukorról van szó. A fogyasztása, amennyiben azt körültekintően és tudatosan tesszük, nem is annyira ördögtől való.

Ne is fogyasszunk semmilyen cukrot?

Minden egyes cukor másképp emészthető. A glükóz például közvetlenül az izmokba és más sejtekbe kerülhet, és azonnal felhasználható, vagy glikogénként képes a szervezet a tárolására. A fruktóz a máj segítségével zsírrá vagy glükózzá alakul. Mivel ez esetben nehezebb az anyagcsere, sok embernek nehézségei vannak a fruktóz emésztésével, míg a glükóz fogyasztása esetében ritkábban jelentkeznek negatív reakciók. 

A fruktózt tekinthetjük úgy, mint a glikogén beszerzésének kevésbé hatékony módszerét, ezért paleo kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fruktóz a „rossz cukor”, és a fogyasztása nem megengedett. A paleo étrend során a glükóz fogyasztása lehetséges, a fruktóz kerülendő. 

Természetesen itt nem kell arra gondolni, hogy tilos az édesítés, hiszen a paleot követő emberek is rengeteg édesítésre alkalmas cukrot fogyaszthatnak - elég, ha csak a PaleoCentrum édesítőszer kínálatát megnézzük, látható, hogy számos termék közül válogathatnak a paleo étrendet követők.

A cukorfogyasztásnál fontos kérdésként kell vizsgálni azt is, hogy mennyi az elfogyasztott mennyiség, illetve fontos megnézni azt is, hogy ki az, aki fogyasztja. Nem mindegy ugyanis, hogy kinek mennyi cukrot lehet fogyasztani, hiszen mindannyiunk szervezete más és más. Eltérő adottságokkal rendelkezünk, melyek figyelembevétele mindenképpen fontos a cukorfogyasztás tárgyalásánál.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek