Debrecen készen áll további repülőjáratok fogadására

MTI   ·   2012.02.24. 12:52

A debreceni repülőtér „gond nélkül” készen áll évi 300 ezres utasforgalom lebonyolítására, így esetleges további menetrend szerinti járatok fogadására is – mondta Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken sajtótájékoztatón a városban.

A politikus megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak a Lufthansával egy Debrecen és München közötti járat indításáról, valamint kínai partnerekkel egy Debrecenből egy kínai városba indítandó járatról is.

Hozzátette: a jelenlegi 30 ezres éves forgalom a Wizz Air június 18-án induló, Debrecen és London-Luton között közlekedő járatával várhatóan 80 ezerre nő.

Megjegyezte, a Wizz Air a marketingjét regionálisan fókuszálva alakítja ki. Akit Budapestre szállítanak, azoknak elsősorban a főváros turisztikai lehetőségeit mutatják be, a Debrecenbe érkezők előtt viszont a Hortobágy, Miskolc vagy Nyíregyháza adottságaival kell előrukkolni - mondta.

Kósa az iho.hu kérdésére magabiztosan nyilatkozott a várható utasforgalomról. Elmondása szerint nagyon sok a városban a norvég orvostanhallgató, az ő utazásukat is megkönnyítené egy közvetlen norvég járat, valamint a debreceni egészségturizmusban is nagy fantáziát lát a város polgármestere. Vélekedése szerint "nem csak Sopronban vannak jó fogászok", a külföldön dolgozó magyar orvosok jó hírverést csinálhatnának debreceni kollégáiknak. Sőt, "egész kórházi szárnyak" várják a fizetős betegek érkezését, mivel az elmúlt évek nagy kórházfejlesztési hulláma, illetve az azóta bevezetett volumenkorlátozás miatt az újonan épült, korszerű technikával felszerelet kórházi osztályok jelenleg üresen tátonganak.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere szerint a borsodi megyeszékhely többek közt operafesztiváljával és filmfesztiváljával, vagy az Európában is egyedülálló miskolctapolcai barlangfürdővel csábíthat külföldi turistákat Debrecenen keresztül Miskolcra.

A két város gazdasági együttműködésének kérdéseire kitérve elmondta: Miskolcon jelentős beruházásokat hajtanak végre a megújuló energia alapú fejlesztések terén, Debrecenben pedig a közelmúltban állapodtak meg egy Kínai-magyar tiszta energia központ létrehozásáról. Ezen a területen a két megyeszékhely cégei kölcsönösen jól járhatnak, ha együtt dolgoznak – fűzte hozzá Kriza Ákos.

Kapcsolódó hírek