Dél-Afrika cáfol: mégsem lesz Gripen Top Gun?

iho/repülés   ·   2012.07.23. 17:00
thai_cim

Miután a Saab dél-afrikai igazgatója Farnborough-ban, a repülőszalonon bejelentette: jövőre nyílik a Saab és a helyi légierő szervezésében a Gripen Fighter Weapon School az Overberg bázison, a dél-afrikai védelmi erők (SANDF, South African National Defence Force) mostani közleménye azt állítja, hogy nincsenek ilyen irányú iskolaalapítási tervei a Saabbal való együttműködésben.

A Saab által nyilvánosságra hozott elképzelések szerint az iskola kezdetben kéthónapos kurzusokat kínál, továbbképzési célzattal, a géptípuson repülő pilótáknak. A JAS 39 Gripent a gyártó Svédországon kívül a cseh, a magyar, a thaiföldi és a dél-afrikai légierő rendszeresítette, és a svájciak döntöttek nemrég a beszerzéséről.

Gripen-nemzetek gépei: nem lesz csoportkép Dél-Afrikában?

A Saab beszámolója szerint az iskolában a dél-afrikai légierő Gripenjei közül bérelt gépekkel lehetne a „Gripen-nemzetek” pilótáinak egyebek mellett kismagasságú felderítést, elektronikus hadviselést, később a légiharcot gyakorolniuk a Dél-Afrikában és az Indiai és Atlanti óceán feletti hatalmas légterekben. Egy közeli kiterjedt lőtéren pedig éles fegyverzettel zajlanának a gyakorlatok.

A dél-afrikai fegyveres erők részéről azonban egy közleményben gyakorlatilag hazugságnak nevezték, hogy egy olyan, biztonságpolitikailag érzékeny támaszpont, mint az Overberg légibázis, ne maradjon teljes egészében a dél-afrikai véderő ellenőzése alatt. A közlemény ráadásul azt állítja, hogy erről a tervről az SANDF és a Saab között sosem történtek tárgyalások.

Dél-afrikai Gripenek Johannesburg felett

A Saab eredetileg bejelentett terve szerint a bázison egy ezer négyzetméteres épületet emelnének az iskola céljaira, az oktatást a svéd és a dél-afrikai légierő tisztjei vezetnék, és e korábbi bejelentésben ugyan nem a dél-afrikai nemzeti véderő, hanem a dél-afrikai légierő (SAAF) részvételéről és hozzájárulásáról esik szó. Ugyanakkor a bejelentés arra is utal, hogy az iskola felállításához a dél-afrikai kormány hozzájárulása is szükséges.

Kapcsolódó hírek