Dél-Korea hajót koboz

iho/hajózás   ·   2018.01.02. 16:20
eszakkorea_tanker_kislid

Dél-Korea elfogott egy külföldi hajót, mert fennáll a gyanú, hogy a hajóról egy észak-koreai hajóra ásványolajtermékeket rakodtak át. A vonatkozó ENSZ-határozat megtiltja a kereskedelem ilyen formáit is.

A Koti nevű tankert december 21. után tartóztatták fel Pyeongtaek-Dangjin kikötőjében, Dél-Korea nyugati partjainál, mindezt a dél-koreai vámhatóság egyik képviselője közölte vasárnap. A vizsgálatok lezárásáig a hajó nem hagyhatja el a kikötőt. A hajó feltartóztatásában a sajtóinformációk szerint a dél-koreai titkosszolgálat is részt vett.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség arról tudósít, hogy a hajó kapacitása 5100 tonna olaj, a legénység pedig főleg Burmából és Kínából származik. A hajó maga panamai zászló alatt hajózik. Egyelőre tisztázatlan, hogy a hajó az olajat hol vette fel, valamint hol kellett volna azt Észak-Koreának átadnia.

A Koti már a második feltartóztatott hajó, mert Dél-Korea már novemberben lecsapott egy hongkongi zászló alatt hajózó tankerre, amelyről a gyanú szerint 600 tonna olajtermék került át illegális úton egy észak-koreai hajóra. A „Lighthouse Winmore” jelen pillanatban Yeosu kikötőjében van zár alatt.

A Koti tankert 2008-ban építették, azóta panamai zászló leng rajta. Hossza 106 méter, szélessége 19 méter, befogadóképessége 5182 tonna. A nemzetközi hajókereső szerint pozíciója december 19. óta változatlanul Pyeongtaek kikötője.

A Koti nevű tanker (forrás: www.vesselfinder.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek