Dél-Korea húsz Hyundai Rotem IC EMU-t szállíthat Ukrajnának

iho/vasút   ·   2024.08.26. 12:00
Ukrán IC EMU a koreai Hyundai Rotemtől

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada ratifikálta az ország és a Koreai Köztársaság kormánya együttműködés keretlében létrejött Gazdaságfejlesztési és Együttműködési Alap a 2024–2029 közötti időszakra szóló kölcsöneiről szóló keretmegállapodást. Húsz koreai IC EMU érkezhet 2028-ig. 

Ez a döntés megnyitotta az utat az ukrán gazdaság szempontjából kulcsfontosságú projektek finanszírozásáról szóló megállapodások lezárása előtt. A megállapodások egyike az Ukrzaliznycja gördülőállományának bővítését és korszerűsítését célzó program keretében húsz villamos IC-motorvonat vásárlása a Hyundai Rotemtől. Bizonyos részletek tisztázása ugyan még várat magára, de megfigyelők szerint már csak rövid idő kérdése a szállítási szerződés aláírása.

Jevgenyij Ljascsenko az Ukrzaliznycja elnöke természetesen nagy jelentőségűnek nevezte a fejleményeket: „Ez nem más, egy stratégiai program az intercity+ motorvonatflottánk bővítésére. Lehetővé teszi a kapacitás bővítését a meglévő útvonalakon, és hozzájárul az új, emelt sebességű vonalak megnyitásához” – fogalmazott.

A program összköltsége hozzávetőlegesen 450 millió dollár (405 millió euró). Ez az összeg magában foglalja a járművek ötéves karbantartását is – az első szerelvények átadása az üzemeltetőnek a megállapodás aláírásától számított 18–24 hónapon belül, a huszadik leszállítása 2028-ban várható. A koreai Gazdaságfejlesztési és Együttműködési Alap hitelfeltételei kedvezők: tekintettel a projekt kritikus társadalmi elemére a teljes futamidő negyven év, a kölcsön törlesztése csak az első tíz év után kezdődik.

Ezzel párhuzamosan Ukrzaliznycja a meglévő gördülőállomány korszerűsítésén is dolgozik. Az Ukrán Vasutak (UZ) helyzete ugyanis lassan kritikussá válik az elaggott vasúti járművek miatt előállt szűk keresztmetszetek miatt. Az UZ évente gördülőállományának öt–hét százalékát veszti el a selejtezések miatt, és ha ez így folytatódik, 2028-ra már csak az utazási igények egyharmadát (!) tudja majd kielégíteni. A sajáterős korszerűsítésben a poltavai régióban található Krjukov Művek jár az élen, ahol jelenleg 66 új hálókocsit építenek.

Dél-Korea már korábban is szállított IC-motorvonatokat Ukrajnának: tíz egységet a 2012-es, közös lengyel–ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek