Dolgozik Gyulán az Airbus-gyár

MTI/iho   ·   2022.07.29. 09:00
01_AirbusHelicopters Gyula Kulső

Palkovics miniszter az európai élvonalba várja az évtized végére a magyar légiipart.

Az Airbus Helicopters megkezdte a gyártást legújabb, gyulai üzemében. A 15 ezer négyzetméteres épületben nagy precíziót igénylő mechanikai komponenseket gyártanak majd, amelyeket az Airbus Helicopters típusainak dinamikus egységeiben, és a sárkányszerkezetekben használnak fel. A gyárban készült elemeket nemcsak az új gyártású helikopterekbe építik be, hanem cserealkatrészként is felhasználják. A koronavírus-járvány ellenére a gyár átadására a vegyesvállalat megalapításától számított 24 hónapon belül sor kerül, hangzik az Airbus szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A megnyitón az Airbus Helicopters üzemelésért felelős ügyvezető alelnöke, Laurent Mazoué azt mondta: „Magyarország az Airbus-család és az európai légiipar részévé válik. Az ország tökéletesen illeszkedik a stratégiánkba, amelynek lényege a földrajzi és kulturális közelség mellett, a megfizethető munkaerő, valamint a kiváló minőségű munka. Ezek miatt döntött az Airbus a gyulai helyszín mellett.”

(fotók: Airbus)

„A védelmi ipari stratégia keretében a magyar légi ipart is előbb az európai középmezőnybe, majd az évtized végére legalább a gyártásban, a kontinens élvonalába tervezzük felemelni" – mondta Palkovics László miniszter. Ehhez a most átadott gyulai Airbus gyártókomplexum nagyban hozzájárul.

Maróth Gáspár a megnyitón azt mondta: „Gyulára Európa vezető vállalata települt, Magyarország ezúttal nemcsak a helyszínt és a szakképzett munkaerőt biztosítja, hanem harminc százalékban tulajdonos is, így személyesen érdekeltek vagyunk annak sikerében. Gyulán mától nincs felemelkedés helikopter nélkül, nincs Airbus Helicopters Gyula nélkül.”

Az Airbus Helicopters több mint ötven embert alkalmaz Magyarországon, és az év végére az munkavállalók száma eléri majd a száz főt. A végső cél 250 ember foglalkoztatása. A magyar mérnökök képzése Franciaországban és Németországban már elkezdődött. A csapatok néhány hónappal ezelőtt Békéscsabán már megkezdték a próbagyártást, a tevékenység most már átköltözhet Gyulára, és megkezdődhet a szériagyártás.

Az Airbus Helicopters és az állam 2018 végén írtak alá szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében hosszútávú repülőipari projektek megvalósítása érdekében együttműködnek a jövőben. 2019-ben a Távirati Iroda információi nyomán adtuk közre, hogy a zöldmezős beruházás keretében megépülő új gyárban a helikopterek dinamikus rendszereihez szükséges precíziós alkatrészeket fognak előállítani, amelyeket az Airbus Helicopters összes típusában használnak majd. A gyártás megindulását akkor 2021-ra tették. A magyar kormány a fém alkatrészek felületkezeléséhez szükséges képességekért felel.

Az új létesítmény az Airbus és a magyar állam közös vállalkozásában fog működni, az Airbus birtokolja a részvények többségét és a cég felelős az üzem operatív irányításáért is, hangzott az akkori összefoglaló.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek