Döntőben a PAK-FA, az orosz szupergép

iho/repülés   ·   2011.07.21. 10:59
nyito

Július 20-án a Védelmi Minisztérium beszerzéssel foglalkozó ügynöksége, a DAPA négy repülőgép-típust hívott meg az új generációs, nehezen felderíthető vadászbombázó repülőgépek beszerzéséről szóló tenderre. A repülőgépekkel az észak-koreai haderő ellen kívánnak még hatékonyabb védelmet nyújtani. A négy pályázó: a Boeing F-15SE Silent Eagle, a Lockheed Martin F-35 Lightning II, az EADS Eurofighter Typhoon és a Szuhoj T-50 PAK-FA.

A négyes Nagy Meglepetése, a T-50 PAK-FA  (fotó: vostokstation.com.au)

A 60 repülőgép beszerzésére és hadrendbe állítására 7,86 milliárd dolláros költségvetést szánnak. A várakozások szerint 2012. októberére dől el, ki lesz a verseny végső győztese. A döntés során természetesen komoly szerepet kap a technológiai transzfer is, hiszen Dél-Korea éppen egy hasonló kategóriájú és feladatú, de saját fejlesztésű repülőgép tervein dolgozik a KF-X projektben.

A KF-X program még gyermekcipőben jár (fotó: AviationWeek)

Figyelemre méltó, hogy a négy kandidáló típus közül csak kettő, az F-35 Lighnting II  és a T-50 PAK-FA az igazán „lopakodó” kialakítású, már a legelső tervektől fogva. Mind a Eurofighter, mind az F-15SE Silent Eagle elmarad a radarvisszaverési tulajdonságok területén a kifejezetten erre a képességre kihegyezett másik két géptől.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a Dél-Koreai Légierő a Boeing nagy megrendelője: a 60 darab F-15K Slam Eagle jelenti a légierő elsődleges csapásmérő képességét. Márpedig ennek továbbfejlesztett változata a Silent Eagle, mely a logisztika, a kiképzés szempontjából komoly előnyt jelent.

Az F-15K Slam Eagle és karmai (fotó: defenceindustrydaily.com)

A DAPA emellett bejelentette azt is, hogy AH-X néven harcihelikopter-beszerzési programot is indítanak. Az esélyes típusok között található a Bell AH-1W SuperCobra és a Boeing AH-64D Block III, melyeket Európából az Eurocopter EC-665 Tiger és a török TAI/AgustaWestland T-129 próbál majd legyőzni. A 36 gépes, várhatóan szintén 2012. októberében bejelentendő megrendelés értéke 173,6 millió dollár.

Az olasz-török T-129 első exportsikere? (fotó: TAI)

Kapcsolódó hírek