Drónindítás teherszállító gépről

iho/repülés   ·   2022.12.13. 09:00
unnamed

Egy Atlas akár ötven kisebb vagy 12 nagyobb pilóta nélküli gépet juttathat célközelbe.

Mindössze hat hónap intenzív együttműködés kellett ahhoz, hogy az Airbus, a német Bundeswehr, a German Aerospace Center (DLR), illetve két más német cég, az SFL és a Geradts eljusson az első sikeres kísérletig, amikor egy repülő A400-es rakteréből startolt el egy drón, számolt be az Airbus közleménye.

Az FCAS – Future Combat Air System – részeként zajló kutatás motivációit nem nehéz kibogozni: az ukrajnai háborúban minden korábbinál fontosabb szerepet játszanak a pilóta nélkül, autonóm vagy irányított repülő eszközök.

Ezek túlélési esélyeit javítja, hogyha van egy hordozó, amely akár a frontvonal közelébe szállítja őket és onnan indíthatók, akár egy adott harcban álló ország határa közelében kezdődik csak a szerkezet saját repülése, mindez egyben alaposan megnövelheti a drón hatótávolságát.

A kísérlethez a német légierő A400-as teherszállítójának hátsó, lenyitható rámpájára szerelték az indításhoz szükséges szerkezetet. A Do-DT25-ös multifunkciós drón eredetileg célgépként készült, földi indításra, a fesztávolsága két és fél méter, tehát bízvást elfér a méretes teherszállító nyitott rámpáján. Onnan történt a kis gép eleresztése, amely egy ideig siklásban repült, majd még a repülőgépen lévő irányítók kapcsolták be a hajtóművet. Egy idő után a gép feletti ellenőrzést egy földi állomás vette át, és az ottani kontrollerek biztosították a drón biztonságos leszállását.

Az A440-as, mint hordozó, „anyagép”, nem kevesebb, mint 50 kisméretű, illetve 12 „nehéz” kategóriás drónt képes a célterület közelébe juttatni és indítani. Ezek aztán akár a pilótával repülő harci gépekkel is együttműködve, illetve magasan automatizált rendszerek révén képesek teljesíteni a feladatukat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek