Ebola-rettegés: sztrájkoltak a repülőgép-takarítók

iho   ·   2014.10.12. 11:15
cim

Spontán sztrájkba lépett és tüntetésbe fogott a New York La Guardia repülőtér vagy kétszáz takarítója: a tiltakozás oka, hogy az alkalmazottak nem kapnak elég védelmet az Ebola-fertőzés ellen a repülőgépek kabinjának tisztításakor.

La Guardia, New York

Az alkalmazottak a Reutersnek nyilatkozva kellemetlen részleteket tártak fel arról, hogy miképp kell tisztává varázsolniuk az érkezett repülőgépek belső terét, miközben akár a kezükkel kell eltávolítaniuk a maradványokat a repülőgépek mosdóhelyiségeiben is, miközben állításuk szerint olyan vékony gumikesztyűt kapnak ehhez, ami bármelyik pillanatban átszakadhat. Mindeközben a legkisebb szennyeződés sem maradhat utánuk, mert azt az ellenőrzés észleli.

– Sok minden gusztustalansággal kell kapcsolatba kerülnünk, és közben nem tudjuk, milyen kockázatot kell vállalnunk – tette hozzá egy másik alkalmazott.

Kabintakarítók a kabinban...

A sztrájkoló alkalmazottakat foglalkoztató cég szerint a kabintakarítók megfelelő biztonsági eljárások mellett végzik a munkájukat. A biztonsági eljárások része azoknak a felszereléseknek a használata, amelyekkel a takarítók magukat védi a kórokozóktól, állítja az Air Serv, hozzátéve, ha kell, újragondolják az előírásokat, és az Ebolával kapcsolatban is új protokolt dolgoztak ki. Egyébként a sztrájk résztvevői rövid időre épp azért hagyták el a tüntetés helyszínét, hogy részt vegyenek egy erről szóló eligazításon.

Miután a hét közepén egy ember Dallasban az Ebola-fertőzés következtében életét vesztette, a washingtoni adminisztráció öt nagy légikikötőben rendelte el az utasok Ebola-szűrését, többek közt Newarkon és a Kennedyn, tehát a két másik nagy New York-i repülőtéren is, itt azokat az utasokat, aki érintették a járvány-sújtotta országokat, elkülönítik, és úgy vizsgálják meg személyenként. La Guardia nem tartozik ezek közé, mivel ide nem érkeznek Nyugat-Afrikából járatok.

...és a tüntetésen

A La Guardia alkalmazottainak leállása következtében a légitársaságok egy ideig saját személyzetüket kellett, hogy bevessék takarítani. Volt cég, amely a légiutaskísérőkkel oldotta meg a dolgot, a Delta pedig a reptéren dolgozó alkalmazottait rendelte ki a kabinok kitisztítására.

Időközben hasonló sztrájk és tüntetés zajlott a Kennedy repülőtéren is, és a tiltakozás az ő esetükben azzal egészült ki, hogy Washingtonnak teljesen le kellene állítania az Ebola-járvány sújtotta országokból a légiforgalmat Amerika repülőtereire.

A legveszélyesebb munkahely

A takarítók egyébként a sztrájk kapcsán általános problémáikat is a világ elé tárták. Az egyik, hogy a számukat, nyilván takarékossági megfontolásokból, a felére csökkentették. A másik, amiért panaszkodnak, hogy a korábbi fél óra illetve 45 perc helyett mostanság mindössze öt percuk van általában arra, hogy egy repülőgép kabinját kitakarítsák. A követeléseik közé tartozik az is, hogy a felszerelésüket egészítsék ki szájmaszkokkal, nem (csak) az Ebola miatt, hanem mert a tisztításra használt erős kemikáliák veszélyeztetik az egészségüket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek