Égett az Ofotbanen Norvégiában

iho/vasút   ·   2018.08.10. 12:00
ofotbanen_norvegia_tuz_kislid

A lavinagaléria hűlt helye (képek forrása: fremover.no)

A svédországi Riksgränsen és a norvégiai Narvik közötti Ofotbanen vasúton leégett egy lavinavédelmet szolgáló galéria. A galéria mintegy négyszáz méter hosszú, fa- és fémszerkezetű építmény, egy kilométerre a svéd határtól. A tűz kitörését több robbanás előzte meg, és bár emberéletben nem esett kár, több környékbeli faház és a vasútvonal érintett szakasza is komoly sérüléséket szenvedett. A tűz után a Kiruna és Narvik közötti ércvonatokat leállították.

A helyszínen éppen felújítási és fenntartási munkákat végeztek, ezért ott gázpalackokat tároltak. A tűzeset után a helyszínre kiszállt norvég balesetvizsgáló bizottság és a norvég pályavasút, a Bane NOR delegáltjának dolga lesz a terület megtekintése és a baleset kivizsgálása.

A vizsgálatok lezárulása és a roncsok eltávolítása után a Bane NOR nekikezdhet a sérült pályaszakasz újjáépítésének. Előzetes becslések szerint ma, pénteken indulhat az újjáépítés, és ha minden jól halad, hétfő reggel már ismét haladhatnak a tehervonatok a síneken. Ez azért életbevágó, mert az Ofotbanen szigetüzem: nincsen kapcsolatban a norvég vasúthálózat egyéb részeivel, az egyvágányú vonalon bármilyen leállás alapjaiban rengeti meg a svéd Kiruna ércbányái és a norvég jégmentes kikötő, Narvik közötti vasércszállításokat. Ennek a volumenére jellemző, hogy csak ezen a vonalon több szállítmány halad át, mint a teljes norvég vasúthálózaton.

A vizsgálóbizottság egyelőre a totális pusztulást látja, megsemmisült a pálya, a felsővezeték és a biztosítóberendezés kábelezése is – erről Anders Björnström, az LKAB Malmtrafik ügyvezető igazgatója nyilatkozott a svéd SVT-tévéadónak.

Az Ofotbanen 43 kilométer hosszú, egyvágányú, villamosított vonal Narvik kikötővárosa és a svéd határon lévő Riksgränsen között, a határon túl a vonal Kirunán át Luleå felé folytatódik, ennek a neve Malmbanan, azaz vasércvonal. A vonal legmagasabb pontja a svéd határon 523 méterrel fekszik a tengerszint felett, a svéd oldalon felfelé hosszú és nehéz tehervonatokat húzó, nagyteljesítményű villanymozdonyok áramszedői havas-jeges időben gyönyörű íveket húznak, melyeket többek között ide kattintva lehet megtekinteni.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek