Egy jó játszótérre a szülők is szívesen visszatérnek

  ·   2024.10.17. 20:34
dusajatszoter.hu

Szülőként olykor látunk viharvert játszótereket, elhasználódott eszközöket, piszkos homokozókat. Pedig mindannyian szeretnénk, ha gyermekeink biztonságos és inspiráló környezetben töltenék a szabadidejüket. 

De vajon elég, ha egy park csupán rendezett? Milyen egy igazán jó játszótér? Vegyük példának a DUSA-WOOD Játékkészítő Kft. közterületi játékaiból felépített játszóteret.

A balesetveszély a legaggasztóbb

Mi történik, ha a gyerekünk elesik és a burkolat nem tompítja megfelelően az esést? Vagy ha lecsúszik a mászókáról, mert túl magas? Egy játszótér nem lehet veszélyforrás. De ha nincs megfelelően kialakítva és karbantartva, akkor bizony azzá válhat. Szülőként ezt szinte azonnal észrevesszük és máris cikáznak a baljós gondolatok a fejünkben. De ennél is lehet rosszabb.

Hányszor fordult már elő, hogy nem láttuk át a játszótér teljes területét, vagy aggódtunk amiatt, hogy a játékok rögzítése nem megfelelő? És sajnos az sem ritka, hogy nincs árnyék a hőségben, vagy egy pad, ahová leülhetünk. A szabadban töltött idő így korántsem lesz olyan nyugodt és felszabadító, mint amilyennek lennie kellene. 

Mi a megoldás?

Egy igazán klassz játszótéren a tervezés és a fenntartás során több szempont érvényesül. Ezek egyike, hogy minden korosztály megtalálja a neki megfelelő játékot. A kisebbeket alacsonyabb csúszdák, hinták várják, míg a nagyobbakat összetettebb mászókák és akadálypályák. 

Ez egyrészt biztonságot ad, másrészt a gyerekek életkoruknak és készségeiknek megfelelő kihívásokkal találkozhatnak. És ez még nem minden. Egy jó játszótéren úgy érezzük magunkat, mintha a természetben lennénk. A fák terebélyes árnyékot adnak, a játékokat pedig természetes anyagok alkotják. 

A szülők és nagyszülők kényelmesen leülhetnek egy padon és élvezhetik a friss levegőt. A fenntarthatóság is fontos szempont. Ha a játszótér környezetbarát anyagokból készül, az hosszú távon is előnyös mindenki számára.

Hogyan segíti a játszótér a gyerekek fejlődését?

A különböző játékok, eltérő tapintású felületek ingergazdag környezetet, új élményeket nyújtanak a gyerekeknek. Felébresztik az érzékszerveiket és a kreativitásukat. A homokozó, ahol szabadon alkothatnak, építhetnek, fejleszti a finommotoros készségeket és a problémamegoldó képességet. 

A csúszás, mászás erősíti az izmokat, a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket. Ha pedig várni kell a hintánál, vagy a csúszdánál, a türelem is beáll a tanulnivalók sorába. A közös játék edzi a kommunikációt. Emellett a legszuperebb játszótereken interaktív elemek, szabadtéri hangszerek is találhatók, a muzsikálás pedig csiszolja a ritmusérzéket és a hallást.

Az önállóság színtere

A játszótéren töltötti idő akkor válik igazán pihentetővé és hasznossá, ha a szülők is nyugodtak lehetnek. Egy biztonságos, szabványoknak és előírásoknak megfelelő játszótéren a gyerekek bátran kipróbálhatnak új dolgokat. 

Ezáltal fejlődik az önbizalmuk, a kitartásuk, és olyan képességekre tesznek szert, amelyek az élet más területein is hasznukra válnak. Így válik a játszótér az önállóság és a fejlődés szinterévé. Csoda, ha ezek után nem elégszünk meg, csak a legjobbal?

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek