Egy realista NASA-főnök búcsúja: egységet a programok mögé!

iho/repülés   ·   2021.01.22. 09:00
brid_mel

Az egyik lehetséges utód egy egykori űrhajós hölgy, három shuttle-repülés részese. Irány a Hold és a Mars, lassítja a programokat a Biden-adminisztráció?

Jim Bridenstine, annak ellenére, hogy a Trump-adminisztráció kinevezettje volt, akiért még harcolnia is kellett a republikánusoknak a törvényhozásban, egy pillanatig sem vonta kétségbe, hogy új elnöke lesz az Államoknak. Mint akkor beszámoltunk róla, előre bejelentette távozását az űrügynökség éléről, még abban az esetben is, tette hozzá, ha felkérnék, hogy maradjon.

A NASA igazgató búcsúja mindehhez képest azért érdekes, mert üzenetében ugyanúgy egységet és összefogást szorgalmazott a maga területén belül és körülötte, mint ahogy azt egy nappal korábban Jim Biden tette a beiktatásakor.

fotók: NASA

Az egykori F-18-as pilóta volt az első NASA-adminisztrátor, aki egyenesen a politika szférájából igazolt át az ügynökséghez, jól ismeri tehát s törvényhozás működését és a politika furcsaságait: most inkább merő iróniával idézte, hogy amikor kongresszusi képviselő volt, a republikánusok a Hold, a demokraták a Mars elérését akarták. „Ez borzasztó módja az űrkutatás megközelítésének, ez sosem szabad, hogy politikai legyen.”

De nemcsak ebben a szférában, hanem az űriparon belül is szükséges az ellentétek áthidalása, az összefogás, és ebben kiemelten hangoztatta az űrügynökség és a magáncégek együttműködését, a jövendő Hold-expedíciókat hozta példaként, amelynek eredményeként 2024-ben ismét ember lép kísérőnk felszínére, és megvalósul az Artemis-program, amely fenntartható, folyamatos jelenlétet valósít meg a Holdon és körülötte, majd Bridenstine a harmincas évekre tette az első Mars-expedíciót.

Az ambiciózus Artemis megvalósulása Bridenstine szerint az új adminisztráció alatt lehet, hogy lelassulhat kissé, de a leköszönő NASA-főnök azt reméli: az új vezetés tovább engedi a célok megvalósítását, de mindez nem valósulhat meg a NASA-n belüli összefogás és a politikai vezetők támogatása nélkül.  

Az ügynökséget átmenetileg Bridenstine eddigi helyettese, Steve Jurczyk vezeti, amíg az új igazgatót az új washingtoni vezetés ki nem jelöli, és a törvényhozás meg nem erősíti. Egyes feltételezések szerint a NASA vezetését egy nő veszi át, ezügyben két nevet emlegetnek, az egyik Ellen Stofan űrgeológus, a Smithsonian Air and Space Museum igazgatója, aki jelenleg tagja a NASA vezetés átvételét szervező csoportnak, és Pam Melroy egykori KC-10-es majd berepülő pilóta, volt űrhajós, a DARPA hadászati kutatóközpont egyik vezetője, aki három shuttle-repülésnek volt a részese.  

A Biden-adminisztráció részéről ezidáig nem volt jele annak, hogy valamiféle gyökeres fordulat állna be az űrprogramokban. Ahogy korábban írtuk, még Obama elnöksége és Biden alelnöksége alatt szedték szét a tevékenységeket olyasformán, hogy a földkörüli munka nagy részét, például az űrállomás kiszolgálását a magáncégekre bízzák, erre a legevidensebb példa a SpaceX Dragon-űrhajója, amely az ISS-re immár „menetrend szerint” szállít személyzetet, miközben a NASA a Holdra és a Marsra koncentrálhat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek