Egy új retrójárművel, a himbálózóval nyit a BKV szentendrei múzeuma

BKV/iho   ·   2024.03.30. 15:50
00_bkv_himbalozo

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat. A típus első járműveit 47 évvel ezelőtt éppen április első napján állították forgalomba. Az új retró jármű mellett számtalan patinás, évszázados múltra visszatekintő közlekedési eszköz is megnézhető, bejárható a szentendrei HÉV-állomás mellett található közlekedési múzeumban.

A sok felnőttben kalandos, gyermekkori élményeket idéző, „himbálózó” története 1977-ig nyúlik vissza. Ez a különleges járműtípus a Nysa mikrobuszszerelvények kivonása után került a Városligetbe és a Margitszigetre. A négy új sétajárat az UAZ 451 típusú szovjet terepjárók gépészeti főegységeinek felhasználásával készült a BKV-nál. A két pótkocsit maga után húzó mikrobusz mindhárom kocsija nyitott utastérrel készült, a sofőr zárt fülkéjében alakították ki az idegenvezető ülőhelyét is. Míg a korábbi Nysa sétajárat csak 10 kilométer/órás sebességgel, az UAZ mikrobuszok már 25 kilométer/órás sebességgel közlekedhettek. A piros-fehér fényezésű szerelvények 48 embert tudtak egyszerre szállítani, és a BKV kőbányai garázsa volt az otthonuk. Az 1977-ben készült elsőgenerációs négy járművet 1989-ben cserélték le. Bizonyára sokaknak fűződnek kellemes gyermekkori emlékei a szentendrei BKV-múzeumban kiállított 726-os „himbálóhoz” is, amely az öt második generációs sétajárat egyike.

A szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum április 1-jétől várja újra a látogatókat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek