Eladó a Harrier!

iho   ·   2013.06.27. 10:26
harrier_elado_cim

Potom ötszázezer dollár a kikiáltási ára az egyik nemzetközi aukciós portálon feltűnt szokatlan portékának: eladó egy igazi Harrier.

A gép láthatóan tökéletes állapotban van, igaz, repülni speciel nem tud, de gurulni igen, és kiállítási célokra is kiválóan alkalmazható, nem beszélve arról az esztétikai élvezetről, amit a tulajdonosnak és a fotók szerint a tulajdonos macskájának is jelenthet, ahogy a kertben álldogál.

Amint azt az AvWeb aviatikai oldal közölte, a Ian Cotton nevű kanadai úriember négy évvel ezelőtt vásárolta a leselejtezett Sea Harriert, tehát a helyből fel- és leszállni képes harci gépet, és annak érdekében, hogy gurulóképessé tegye, beszerzett hozzá egy másik Pegasus hajtóművet, valamint  tartalék alkatrészeket. Csak kevés felújítást igényelne, hogy repülőképes is legyen, de eladáskor csak gurulóképességre szólt a megállapodás.

Cotton úr azért válna meg a Harriertől, mert üzleti tevékenysége túlságosan lefoglalja, ezért sajnálatos mód fontolgatni kénytelen többi harci gépe, egy Hawker Hunter és egy Lightning eladását is, viszont a Strikemaster kétüléses kiképzőt, illetve földi támadót szeretné repülőképes állapotba hozni. Egyelőre nem kapott a Harrierre ajánlatot, azt reméli, hogy a kikiáltási ár háromszorosát, másfél millió dollárt is kap majd érte.

Egyébként nem ez az egyetlen Harrier magántulajdonban. Art Nalls, az amerikai tengerészgyalogság nyugalmazott berepülő pilótája a tulajdonosa és üzemeltetője a világ egyetlen repülőképes magán-Harrierjének, amely szerte Amerikában repül bemutatókat. Mivel idén a költségvetési megszorítások miatt a hivatalos fegyvernemek nem küldhetnek bemutatóra repülőgépet, Art Nalls és pilótatársa meglehetősen sokat lép fel a repülőnapokon, igaz, épp, mert a hivatásos katonák nem jöhetnek, sok repülőnapot le is mondanak, viszont annál értékesebbek a mégis megtartott show-k fellépői között a magántulajdonban repülő harci gépek.

Kapcsolódó hírek