Eleddig ismeretlen hajóroncsra bukkantak a litván partok közelében

iho/hajózás   ·   2023.12.12. 10:25
A Fugro kutatóhajója

A 38 méter mélyen fekvő roncs hetven méter hosszú. 

Korábban ismeretlen hajóroncsot fedezett fel egy megújuló energiával foglalkozó vállalat egy szonáros felmérés során a Balti-tengeren. A vilniusi Ignitis Renewables a világ vezető geoadat speciálistáját, a holland Fugrót bízta meg azzal, hogy Litvánia partjainál mintegy 120 négyzetkilométeren térképezze fel az aljzatot – az adatokat a tengeri telepítésű szélerőműparkok helyének meghatározására használják fel.

A szóban forgó területet soha nem vizsgálták részletesen, és a Fugro geofizikai kutatóhajója (képünkön) 38 méter mélységben egy hetven méter hosszú roncsot észlelt . Az Ignitis átadta az adatokat a litván hatóságoknak és kutatóknak további vizsgálódásra. A litván kulturális minisztérium által vezetett nyilvántartásban eddig 19 hajóroncs szerepelt, és ez lehet a huszadik – amennyiben a minisztérium úgy ítéli meg, hogy a lelet elég értékes a felvételhez. (A víz alatti örökség megőrzéséről UNESCO-egyezmény rendelkezik.)

Litvánia első tengeri szélerőműparkjának kapacitása 700 MW lesz – ez az energia mennyiség az ország energiaszükségletének mintegy negyedét fogja fedezni. A projekt keretében várhatóan 2030-ban kezdik meg az áramtermelést.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek