Elektronikus személyivel vasúti bérletet? Miért ne?!

iho/vasút   ·   2019.10.21. 15:00
400px_eszemelyi_berlet

A MÁV-Start utasai mostantól az új típusú személyazonosító igazolványukon elektronikus adatként tárolhatják a bérletüket. A vasúttársaság korábban a Budapest–Pusztaszabolcs (40a) és a Budapest–Székesfehérvár (30a) vasútvonalakon tesztelte az innovatív megoldást, amely már több mint ötmillió állampolgár számára jelenthet kényelmes, papírmentes megoldást a mindennapi vasúti utazások során.

A MÁV-Start vasúti bérletei október 21-étől hozzárendelhetők az új típusú, 2016. január 1-jétől kibocsátott személyazonosító igazolványhoz, az e-Személyihez. A vasúttársaság belföldi pénztáraiban megvásárolható, a szolgáltatási területére érvényes harmincnapos dolgozó és tanuló, a havi és félhavi (bármely kocsiosztályú országos és BKK csatlakozó), továbbá a regionális bérletek rögzíthetők az okmányon. Ezek a bérletek névre szólóak, ezért azzal csak az e-Személyi tulajdonosa utazhat. Az elektronikusan rögzített bérlet ára és felhasználási feltétele megegyezik a pénztárban váltott papíralapú bérlet árával és az azzal igénybe vehető szolgáltatással.

Október 21-étől már e-Személyit is lehet használni a MÁV-Start bérleteinek használatához (fotó: MÁV-Start Zrt.)

Az e-Személyihez hozzárendelt bérlet előnye, hogy az utasnak nem kell papíralapú bérletet őriznie, magánál tartania. A MÁV-Start pénztárosai az e-Személyin található chiphez rendelik hozzá digitálisan a megvásárolt terméket. A vonatokon a jegyvizsgálók a nyomtatott menetjegyekhez hasonlóan a modern jegyértékesítési rendszerrel együtt bevezetett fedélzeti eszközökkel tudják ellenőrizni, elektronikusan kiolvasni a bérlet érvényességét.

Az utas a vásárláskor kap (és később is kérhet) egy olyan bizonylatot, utazási tájékoztatót, amely tartalmazza a bérlet adatait, de önmagában nem minősül menetjegynek és utazásra sem jogosít. Tekintettel arra, hogy az utasok az e-Személyihez hozzárendelt bérlet kiadásakor nem kapnak nyomtatott bérletszelvényt, így azt nem tudják leadni a munkahelyükön, ám a vásárláskor az általános szabályok szerint ehhez igényelhetnek megfelelő számlát.

Az e-személyis bérlet a vasúti pénztárakban, az érvénytartam kezdete előtt téríthető vissza. Egyéb esetben a visszatérítési igényt a MÁV-Start ügyfélszolgálatához kell benyújtani. Ez esetben is a bérlet-visszatérítésekre vonatkozó általános szabályok az irányadók, annyi eltéréssel, hogy az érvénytartam kezdetét követően akkor is visszatéríthető az e-Személyihez hozzárendelt bérlet, ha az utas azt nem kívánja tovább használni, és hagyományos menetjegyet vagy papíralapú bérletet vásárol. Az ügyfélszolgálat az eset összes körülményének mérlegelésével dönt a visszatéríthetőségről és a visszatérítendő összeg nagyságáról.

A már mintegy ötmillió új okmány a vasúti bérlet, a vizuális és elektronikus személyazonosítás, valamint az elektronikus aláírás mellett alkalmas a TAJ (társadalombiztosítási azonosító jel) és az adóazonosító jel tárolására is.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek