Elengedték a Sanghajban lefoglalt japán hajót

iho   ·   2014.04.24. 07:48

A teherhajót egy 1930-as évekig visszanyúló vitára hivatkozva foglalta le a sanghaji bíróság, ezzel tovább élezve az egyébként is feszült kínai–japán viszonyt az amerikai elnök kelet-ázsiai körútjának küszöbén. A Mitsui O.S.K. Lines japán szállítási társaság Baosteel Emotion nevű, vasércet szállító teherhajóját a hét végén foglalták le a kínai hatóságok, miután a sanghaji tengerjogi bíróság úgy találta: a cég hosszú évtizedek óta nem teljesíti egy kínai vállalattal, a Chung Wei Steamshippel szemben fennálló fizetési kötelezettségét.


Kína és Japán több mint két és fél éve vitázik a Szenkaku (Tiaojü)-szigetek hovatartozásáról, Kína szélsőségességgel vádolja a szigetország kormányát, Japán pedig nyugati szomszédja katonai erejének fokozása miatt aggódik. A japán sajtóban megjelent spekulációk szerint a kínai lépés Barack Obama amerikai elnök Japánt is érintő kelet-ázsiai körútjával volt összefüggésben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek