Éles riasztás, elmaradt a bejelentkezés

MTI   ·   2011.12.05. 13:36

Azonosítottak és „elfogtak” egy rádiókapcsolatot nem létesítő finn repülőgépet vasárnap a honvédség vadászgépei; a gép engedéllyel, de előzetes bejelentkezés nélkül repült át az ország légterén – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A közlemény szerint néhány perc alatt „elfogták” a Kecskemétről felszálló honvédségi Gripenek a Kuvaitból Antwerpenbe tartó finn Falcon 50 típusú repülőgépet. A Romániából átrepülő, útvonalengedéllyel rendelkező magángépnek a határ előtt be kellett volna jelentkeznie a magyar légügyi hatóságoknál, ez azonban nem történt meg, ezért szállt fel a készültségi géppár.

A finn repülőgép pilótája észlelve az „elfogást”, vészfrekvencián felvette a kapcsolatot a pilótákkal, akik a budapesti polgári légiforgalmi irányító szolgálat frekvenciájára irányították.

Miután a polgári szolgálat később tájékoztatta a honvédség veszprémi légi irányítási központját, hogy helyreállt a kétoldalú rádiókapcsolat, a két Gripen visszatért a bázisra, a finn gép pedig Sopronnál elhagyta Magyarország légterét – áll a HM közleményében.

Kapcsolódó hírek