Éleslövészeten a magyar Gripenek

MTI   ·   2012.03.14. 09:05

Éleslövészeten vesznek részt magyar, Gripen típusú vadászgépek Svédországban; a „Légi fölény 2012” nevű gyakorlatot március 16-a és 23-a között tartják a Vidsel lőtéren – erősítette meg a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A tárca közölte: a lövészet során a Gripen típusú repülőgépekkel légi cél támadására és megsemmisítésére készülnek fel a pilóták. A feladathoz Sidewinder rakétákat és a repülőgép beépített fedélzeti gépágyúját használják majd.

A „levegő-levegő éleslövészetre” hét Gripen repül ki, a gépeket csaknem negyvenen – közülük tízen pilóták – kísérik majd. A pilóták számára ez az első éles rakétalövészet – hangsúlyozták.

A minisztérium hozzátette, hogy a gyakorlatot Svédországban egy hatalmas, körülbelül fél Magyarország nagyságú, lakatlan, tajgaszerű, erdős területen tartják. A Vidsel lőtér ugyanakkor teljesen kiépített és a gyakorlathoz szükséges rendszerrel van ellátva.

A HM tájékoztatása szerint a cél minden egyes rakéta számára egy-egy robotrepülőgép által vontatott „infraköteg” lesz. A pilóták gyakorolják majd az éles „levegő-levegő gépágyúlövészetet” is; ilyen típusú gyakorlaton a magyar légierő pilótái a legutóbb a hatvanas években vettek részt.

A gyakorlat összességében mintegy 50 millió forint ráfordítást igényel – írta a minisztérium.

A tárca közölte azt is, hogy nem sokkal a „Légi fölény 2012” után a magyar pilóták a „Lion Effort 2012” elnevezésű gyakorlatra utaznak, szintén Svédországba. Ezen a gyakorlaton svéd, cseh, dél-afrikai és magyar Gripenek vesznek részt, valamint megfigyelői státusszal Svájc és Thaiföld képviselői is jelen lesznek.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.