Életükkel fizettek a sportszenvedélyükért

iho/hajózás   ·   2011.07.10. 17:58
title

Hármasvárosban (Gdańsk, Sopot és Gdynia) élt az a házaspár, akik eltűnése, majd valószínű meggyilkolása felkavarta a lengyel-perui viszonyokat. Jarosław Frąckiewicz a gdański egytemen volt a filozófia professzora, felesége, Celina Mróz pedig visszavonult vízépítő mérnök volt. Húsz éve járták már a világot és nehéz folyószakaszokon kajakoztak végig izomerejüknek köszönhetően. Megfordultak Egyiptom, Portugália, India, Kanada és Spanyolország vizein.

Sportemberek vízreszállás előtt: Jarek és Celina egy korábbi útjuk során<br>(forrás:flickr.com)

Kozmetikai termék: az indiánok felosztották a hagyatékot, tőlük szedte össze a perui rendőrség<br>(forrás:tierralatina.pl)

Terveik szerint végighajóztak volna az Ucuyalin és az Urubambán is, de június 21-én nem jelentkeztek a limai repülőtéren, hogy hazatérjenek Lengyelországba. Az utolsó életjelet a blogjukban adták, május 26-án, amikor bejelentették, hogy nekifognak az Ucuyalinak. Még 600 kilométer állt előttük a kitűzött célig.

Lengyel útikönyv, benne szövegkiemelővel megjelölve a tervezett útvonal: kétség sem férhet, hogy az utazóké volt<br>(forrás:tierralatina.pl)

A család keresésükre indult, így tett a peruii rendőrség is, akik azzal biztatták az aggódókat, hogy rengeteg mellékága van a folyónak, lehetséges, hogy csak eltévedtek. Majd befutottak az első információk is: egy falu lakosai látták, amint megölték az európai utazókat. A rendőrség különleges bevetési egysége a helyszínre ment, ahonnan a lengyel utazókra utaló tárgyakat gyűjtöttek be, és hoztak tanúkat is, akik elmesélték, hogy a házaspár mellettük vert tábort és a törzs egyik ittas tagja lelőtte őket, majd a holttesteket a folyóba dobta. Bátor, ugyanakkor kockázatos tett volt nekivágni a dzsungelnak, sajnos az életükkel fizettek érte. Az indiánok bocsánatot kértek az áldozatok családjától és Lengyelországtól is.

Kapcsolódó hírek