Elhunyt egy holdjáró, aki hitt a földönkívüliekben is...

iho   ·   2016.02.08. 17:45
ed_mitchell_portrait_cim

Edgar D. Mitchell 85 éves volt. Repülő karrierje kezdetén az amerikai haditengerészet pilótájaként A3 Skywarriorokat repült hordozókon, majd asztronautikai doktorátust szerzett, 1966-ban csatlakozott a NASA űrhajósaihoz.

Egyike volt azoknak az asztronautáknak, akik az Apollo 13. kalandos útja során a földi szimulátorban segítettek kidolgozni a visszatérés lehetőségeit.

1971. február 5-én Alan Shephard parancsnokkal, az Antares nevű holdkomp pilótájaként  működésképtelen radar és egy téves , a repülés megszakítását jelentő számítógép-jelzés ellenére bravúros leszállást hajtott végre, ráadásul ez bizonyult az előzetesen kijelölt leszállóhelyekhez legközelebbi landolásnak a program folyamán.

Mitchell és Shepard több mint negyven kilónyi holdkőzetet gyűjtöttek össze, és ők szolgáltatták az első színes tévéközvetítést a bolygóról. Mitchell 1973-ban vonult nyugdíjba és utána alapítványokat és intézeteket hozott létre az űrkutatással illetve környezettudatos tevékenységekkel kapcsolatban.

Egyike volt azoknak az űrhajósoknak, akiktől nem álltak távol az idegen lények, intelligenciák, UFO-k körüli elméletek. A NASA is egyebek mellett egy erre utaló idézettel búcsúzik tőle: „Ésszerűnek tűnik, hogy az űrutazásaink, illetve magának a világegyetemnek a létezése, nem véletlenszerű, hanem egy működő intelligens folyamat működése.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek