Elkerülni az útlezárásokat: a rendőrség kommunikál

iho   ·   2013.04.12. 09:27

Egyedülálló újítást vezet be a rendőrség, a navigációs berendezésen, okostelefonon vagy az autórádión keresztül értesítik az autósokat, hogy elkerülhessék az útlezárásokat – olvasható a Békés megyei portálk cikkében.

Az autósok nagy többsége bizonyára már tapasztalta, egy-egy baleset helyszínén sokszor akár órákat is igénybe vehet a műszaki mentés és a helyszínelés, és ilyenkor előfordulhat az is, hogy mindezt az éppen arra járóknak egy helyben állva kell kivárniuk.

Ezen a helyzeten változtathat egy, a rendőrség szerint Európában, sőt az egész világon egyedülálló információs rendszer elindítása, amelynek köszönhetően az autósok időben értesülhetnek arról, hol van baleset miatt útlezárás, így el tudják kerülni az útszakaszt. Az újítás lényege: a földrajzi koordinátákat az ehhez szükséges eszközökkel már rendelkező, a helyszínelést végző rendőrök elküldik a közlekedési információs központba, ahonnan azokat továbbítják az arra haladó autósok navigációs készülékeire és okostelefonjaira.

Ahhoz, hogy valaki élhessen a lehetőséggel, a földi jelek vételére is alkalmas navigációs készülékre van szüksége, vagy le kell tölteni egy alkalmazást az okostelefonra (bővebb információ ehhez a rendőrség weboldalán lesz). Ezekre a berendezésekre sincs szükség azonban abban az esetben, ha a kocsiban van a Traffic Message Channel (TMC) vételére alkalmas autórádió. A rendőrség által továbbított adatokat ugyanis szintén eljuttatják – az FM-RDS rendszeren keresztül, szövegesen a rádió kijelzőjén – a hagyományos FM rádióadás segítségével a TMC vételére alkalmas eszközökre is.

Az információs rendszer egyelőre tesztüzemben működik, de a hét végétől már élesben üzemel, vagyis akkortól bárki számára ingyenesen hozzáférhető, aki rendelkezik az említett készülékek valamelyikével.

Kapcsolódó hírek