Elkészült az új látogatóterasz a fűtőházban, és átadták a felújított Dmot motorkocsit a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton

iho/vasút   ·   2021.05.19. 09:00
00_nagycenk

Két új látványossággal várja a látogatókat az idei szezontól a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút: átadták a teljes felújításon átesett Dmot motorkocsit, emellett a kisvasút Fertőboz állomásánál elkészült a mozdonyműhelyben kialakított látogatóterasz.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton 2019-re készült el a vasúti pálya és a járműpark rekonstrukciója. Az idei szezontól újabb két látványossággal bővült a kisvasút kínálata: forgalomba áll a teljes felújításon átesett Dmot motorkocsi, a fertőbozi fűtőházban pedig látogatóteraszról lehet testközelből megnézni a múzeumvasúti járműveket.

(fotók: GYSEV)

A Dmot motorkocsit 1940-ben gyártották a Ganz budapesti gyárában. A nagycenki kisvasúthoz a Kecskeméti Gazdasági Vasúttól került a jármű, amelynek felújítása 2019-ben kezdődött: a motorkocsit teljesen szétbontották, majd komplett restauráláson esett át. A felújítás során új négyhengeres, EURO 6-os dízelmotort, automata váltót, illetve teljesen modern, PLC vezérlést kapott. A motoron és a sebességváltón kívül a jármű minden elemének felújítását a GYSEV Zrt. szakemberei végezték.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút rekonstrukciójának egyik fontos eleme volt a Fertőboz állomáson található kisvasúti fűtőház felújítása, valamint egy látogatóterasz kialakítása az épületben. Az elmúlt időszakban megújultak a fűtőház szerkezeti elemei, lecserélték a teljes tetőhéjazatot, új burkolat készült, valamint kívül-belül újravakolták és festették a falfelületeket – miközben az épület jellegét megőrizték. A fűtőház padlószintje felett három méter magasságban egy huszonöt négyzetéteres, acél szerkezetű galéria készült, amelyet a fűtőház hátsó homlokzatához illesztett lépcsőházon keresztül lehet megközelíteni. Mind a galériát, mind a lépcsőket rácsos járófelülettel alakították ki, így a járműveket a lehető legközelebbről vehetik szemügyre a látogatók.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút szombattól, május 22-étől október 24-éig fogad látogatókat hétvégenként.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek