Kész a helikopterleszálló: landolás saját felelősségre

Takács Zsolt   ·   2012.04.18. 17:00
40heli

Infrastruktúra-fejlesztés keretén belül, uniós forrásból elkészült a helikopter-leszállóhely a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház „A” épületének tetején. A létesítményt szerdán délelőtt mutatták be ünnepélyes sajtótájékoztatón. Az intézményben ugyanis más fontos beruházások is megvalósultak, melyek összköltsége 11,3 milliárd forint volt. Fontos azonban, hogy a leszállóhelyet még nem adták át hivatalosan, csak építészetileg. Jelenleg a használatba vételi engedély beszerzése zajlik. Addig a pilóták csak saját felelősségre landolhatnak a tetőn. Ezt egyébként – mint kiderült – naponta meg is teszik.

A 330 négyzetméteres helikopter-leszálló a győri kórház tetején<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: a szerző)

A helipad építési munkálatai egyébként még 2011 júliusában kezdődtek és, a terveknek megfelelően, november közepére elkészült. A leszállóhelyet a legmodernebb fény- és biztonságtechnikai berendezésekkel szerelték fel, így az éjszakai leszállásnak sincs akadálya.

Az első landolás február 23-án<br>(fotó: győri önkormányzat)

A heliport kivilágítása automatikus, a közeledő helikopter pilótája távvezérléssel tudja aktiválni, így csak éles helyzetben, a légi megközelítést megelőzően és a leszállás, illetve tartózkodás idejére van kivilágítva. A biztonsági berendezésekhez tartozik a fűtőrendszer, ami télen a lefagyástól védi a helipad felületét, ennek köszönhetően havazás esetén sem gyűlik össze csapadék a tetőn.

Egy tűzoltórendszer is telepítve van a leszállóhelyen, akkora kapacitással, mely két helikoptertűz eloltására alkalmas. Ez külön 100 millió forintos beruházást jelentett az építkezéskor. Megtudtuk továbbá azt is, hogy a landolás ötös erősségű, azaz közel 90 kilométer per órás szél esetén is lehetséges.

A leszállóhely kivilágítását a helikopter pilótája aktiválhatja érkezés előtt

Az első leszállást február 23-án, 18.20 órakor hajtották végre a győri kórház tetején. A mentőhelikopter súlyos sérülttel érkezett, aki az életét köszönheti a landolásnak, ez tette lehetővé a gyors orvosi beavatkozást. A sajtótájékoztatón elhangzott: a mentőhelikopterek azóta gyakran leszállnak a helyszínen; a pilóták saját felelősségre, a szükséges helyszíni szemlét, berepülést követően tehetik le a gépet.

A régi leszállóhely egyébként a kórház udvarán található. Közelében magas fák és alacsonyabb épületek állnak, így nem volt ideális helyszín az érkező helikopter számára. Az új a szakemberek szerint azonban minden tekintetben ideális és megfelelő.

Kapcsolódó hírek