Elmarad a sztrájk a Volánbusznál

MTI/iho   ·   2023.01.12. 13:35

Megszületett a megállapodás a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet vezetése között.

A többkörös egyeztetés eredményeként létrejött a megállapodás a szakszervezet fenntartott két követeléséről – az egységes üzemanyag-normarendszer megvalósításáról és a munkába járás szabályozásáról –, így nem lesz sztrájk a Volánbusznál.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) 2022 októberében több követelést támasztott a munkáltatóval szemben, majd október 25-én két órás figyelmeztető sztrájkot tartott. A követelések nagy része a kollektív szerződés megváltoztatását szorgalmazta. Ezekkel összefüggésben a bíróságok megállapították, hogy nincs helye munkabeszüntetésnek, mindössze két követelés – a munkába járási költségtérítés mértékének megemelése és az egységes üzemanyag-norma bevezetése – vonatkozásában lehet jogszerű a sztrájkjog gyakorlása. Ennek megfelelően ebben a két témában folytatódtak – több fordulóban – a konstruktív tárgyalások a felek között, melyek 2023. január 12-én eredményesen zárultak. A megállapodás értelmében 2023. január 1-jétől a Volánbusz a munkába járási költségtérítés mértékét további két forinttal megemelte, illetve vállalta, hogy bevezeti az egységes üzemanyag alapnormát azzal a kitétellel, hogy a gazdasági lehetőségeinek figyelembevételével továbbra is fenntartja a nyolcvan százalékos kifizetési korlátot. A szakszervezet elfogadta, hogy az egységesítést a munkáltató az üzleti tervben szereplő sarokszámok megtartása mellett tudja csak vállalni, ezért a vonatkozó szabályokat időről-időre felül kell vizsgálnia.

A Volánbusz 2022 decemberében, az üzemanyagár-sapka kivezetését követően azonnal határozott a munkába járási költségtérítés 18 forinttal történő megemeléséről, majd év elején annak januári meghosszabbításáról, illetve ebben a szellemben állapodott meg a Közúti Közlekedési Szakszervezettel a lojalitási juttatás év végi bruttó 260 ezer forintra történő emeléséről, aminek köszönhetően 2022-ben összesen bruttó 490 ezer forinttal jutalmazta a kollégák elkötelezettségét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek