Elmarad az év légitársasági üzlete

MTI/iho   ·   2017.08.03. 11:15
american_airlines_illusztracio0

Az Öböl menti monarchia légitársasága júniusban jelentette be, tíz százalékos részesedést vásárolna az amerikai légitársaságban; az akkori hírek szerint a megállapodás aláírásra készen állt. A beruházás visszalépésének indoklásaként a katari kormány tulajdonában lévő légitársaság csak annyit szögezett le, „a beruházás a továbbiakban nem áll érdekünkben” és utalt az American Airlines nemrég nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentésére. A texasi székhelyű amerikai légitársaság azt közölte, a magas üzemanyag- és munkaerőköltségek miatt a nyeresége az év második negyedében 15,5 százalékkal csökkent. Az American Airlines szerdán közleményben vette tudomásul a katari döntést.

Katar az amerikaiakat is meglepte, amikor júniusban először tett ajánlatot a részvényvásárlásra: először 4,5 százalékos tulajdonrészt vettek volna, majd ezt az ajánlatot tíz százalékos részvényvásárlásra bővítette. Doug Parker, az amerikai cég vezérigazgatója nyilvánosan is hangot adott meglepetésének, „rejtélyesnek és különösnek” nevezte a katari ajánlatot. Néhány nap múltán pedig közleményt is kiadott, amelyben leszögezte: a Katar Airways meglepetésszerű ajánlatot tett, előzetesen nem tárgyaltak róla, és Parker egyúttal jelentést nyújtott be az illetékes amerikai felügyeleti szervekhez. Katar júliusban egyszer már visszavonta az ajánlatot, aztán július 10-én ismét előterjesztette. Majd mostani közleményében leszögezte: végleg visszalép az American Airlines részvényeinek vásárlásától, de az Egyesült Államokban további befektetési lehetőségek után kutat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek