Malév-kirepülés: elment Lópeti

iho/repülés   ·   2012.02.06. 09:47
cim

Az eredeti tervekhez képest másfél óra késéssel, hétfőn 0.20-kor szállt fel az egykori Malév Boeing 737-7Q8 típusú repülőgépe az egykori Ferihegyi repülőtérről. A gép tizenharmadikként hagyta el Magyarországot a Malév péntek reggeli csődje után. A HA-LOP lajstromjelű gép a keleti szélben a 13L pályáról szállt fel, elrepült Monorig, majd ott élesen ráfordult a 31L pálya egyenesére. Ferihegyre érve alacsonyan áthúzva búcsúzott gép és személyzete a budapesti repülőtértől.

A gép még a nagy hétvégi havazás idején a műszaki előtéren <br>(fotó: Tálas Mihály)

A gép azért nem indult el pénteken a többi géppel együtt, mert akkor még az ACE hangárjában állt karbantartáson. A Malév február 3-án bejelentett leállása után 6 órával már el is kellett volna startolniuk az írországi Shannon repülőtere felé, de ez több okból is órákkal elcsúszott: egyrészt a pilóták eleinte nem vállalták a feladatot, másrészt pedig a Budapest Airport sem szolgálta ki üzemanyaggal a gépeket. Végül a járművek tulajdonosa, az amerikai ILFC fizette ki az üzemanyagszámlát, a pilóták pedig rávették magukat, hogy még egyszer, utoljára repüljenek a jellegzetes kék orrkúpot viselő Boeingekkel.

A légitársaság Dash8 Q400-típusú repülőgépei még a Liszt Ferenc repülőtéren állnak, ahogy egy B767-200, valamint az HA-LOB lajstromjelű B737-es repülőgép is. A szakmai szlengben Lóbélának hívott repülőgép volt az első a Malév új generációs repülőgépei közül. Hét évvel ezelőtti érkezésekor rendkívül modern, gazdaságos repülőgépnek számított, így valószínű, hogy – akár egy új, magyar légitársaság színeiben – még sokáig repülni fog.

Kapcsolódó hírek