Elmozdították a hídomlást okozó konténerszállítót Baltimore kikötőjének bejáratából

MTI/iho   ·   2024.05.20. 17:05
06_baltimore_hid

Elkezdték vontatni Baltimore kikötője felé a márciusi hídomlás helyszínéről a katasztrófát okozó Dali konténerszállítót.

A Dali március 26-án a kora hajnali órákban műszaki hiba miatt irányíthatatlanná vált, és nekisodródott az autópályát hordozó 50 méter magas, acélszerkezetű hídnak, ami rögtön összeomlott.

A katasztrófában hat, a hídon dolgozó karbantartó munkás meghalt, két embert sikerült kimenteni a vízből. A hídomlás pillanatában járművek nem közlekedtek a hídon, mert a hajó vészjelzésének köszönhetően sikerült leállítani a forgalmat, alig egy perccel azelőtt, hogy a hídszerkezet a vízbe zuhant.

Baltimore-nak az amerikai gazdaság egésze számára fontos tengeri kikötője az elmúlt hetekben részlegesen újranyitott, de a teljes kapacitását csak azután érheti el, hogy a sérült hajót is eltávolítják a kikötő bejáratát is jelentő Patapsco-folyó torkolatából.

A tervek szerint a 300 méter hosszú és 60 méter széles Dali konténerszállítót visszavontatják a kikötőbe, ahonnan csaknem két hónapja útnak indult. Helyben néhány hétig kisebb javításokat végeznek rajta, majd átkerül egy nagyobb hajójavító műhelybe, ahol alaposan helyreállítás következik.

A konténerszállítót fogva tartó hatalmas acélszerkezetet május 13-án irányított robbantással távolították el a fedélzetről. Az elmúlt hetekben a mentőegységek a vízből már több száz tonnányi acélroncsot, és egyéb törmeléket távolítottak el – a Francis Scott Key híd darabjait.

A katasztrófa okairól szóló vizsgálat előzetes megállapításait a múlt héten hozták nyilvánosságra, és az olvasható benne, hogy a Dali legénysége az indulást megelőző napokban két alkalommal is tapasztalt elektromos kimaradást a hajó rendszerében. A jármű irányíthatatlanná válását is elektromos kimaradás okozta a baleset éjszakáján. A hajó Srí Lanka felé indult volna, fedélzetén több ezer konténerrel.

A híd a baltimore-i régió fontos közlekedési útvonalát jelentette, az újjáépítésre Joe Biden elnök és Wes Moore, Maryland kormányzója is ígéretet tett, azzal a vállalással, hogy a költséget a szövetségi költségvetés állja majd. A tervek szerint a több kilométer hosszúságú híd 2028-ra készülhet el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.

Ellátási lánc Logisztika Szállítmányozás

Meredeken ível felfelé a tengeri konténerszállítás, és a kereslet növekedése az árakon is meglátszik

iho.hu   ·   2024.06.02. 12:00

A  vezető óceáni és légi fuvardíj-összehasonlító és piacelemző platform, a Xeneta által közzétett legfrissebb adatok szerint az óceáni konténerszállítmányozás azonnali díjai a piac gyors és drámai növekedése következtében elérik azt a szintet, amit 2022 óta nem tapasztaltunk.